Henning i Argentina og Chile 2000

Argentina og Chile

18. November - 15. december 2000

Lørdag d. 18. november


Stille, rolig og ukompliceret afgang fra Billund ved 11-tiden til Schiphol Amsterdam. Weekenden ville jeg bruge i Amsterdam - alt andet lige - så er Amsterdam sjovere end Vejle. Jeg smider det meste af min bagage i en box i lufthavnen. Der er ingen grund til at slæbe rundt på det.


Derfra ind til byen og den traditionelle gåtur langs kanalerne inden turen går til Edam - ca. 30-40 km nord for A'dam.

Edam
Edam

Det har nemlig været svært at finde et sted at bo i A'dam, og da jeg alligevel havde overvejet en udflugt til Edam kunne jeg jo ligeså godt bo der. Så det var bestilt via Internet, men en kontrolopringning viste at "Tollhuis" lå et godt stykke uden for Edam. Men de ville godt hente mig ved bussen. Så jeg blev hentet ved 5-tiden - hvor det forøvrigt var blevet enormt koldt, og kørt ud på Lars Tyndskids mark - men lige op ad den store sø Ijselmeer.


Søndag d. 19. november


Afgang fra "Tollhuis" ved 10-tiden til Edam og videre til Adam. Der er ikke noget bestemt jeg vil se, så det bliver bare den traditionelle gang vaden rundt.


Jeg vælger dog at blive finkulturel da det begynder at regne. Ind på Van Gogh-museet. Det var faktisk spændende, fordi det var overskueligt, så man kunne få lidt forstand af det. Og cafeen i Van Gogh-museet var også helt fin. En detalje - skønt for en gang skyld at se et museum uden sponsorater.


Det holder (næsten) tørvejr resten af eftermiddagen. Så det bliver kigget mere på byen. Men hen under aften begynder det at pisse ned for alvor, så jeg tager ud til Schiphol, hvor min KLM-flyver til Buenos Aires først letter kl. 5 i 12.


Mandag d. 20. november


16 timers flyvetur - det er træls. Og flyveren er stopfyldt, så man kan ikke få sovet så meget.


Først ca. 12 timer for at nå til Sao Paulo hvor vi mellemlander og holder en times pause. Så knap 3 timer til Buenos Aires, hvor jeg lander i Ezaiza-lufthavnen - ret træt.


Finder en minibus, der kører til byen om ½ time. Men da der ikke er andre end mig der vil med, så triller der istedet en mafiosolignende fyr frem iført hvid skjorte og stor Mercedes. Han kan ikke et ord engelsk, men han får da gjort mig begribeligt at han jo ligeså godt kan køre mig direkte til mit hotel - hvis jeg ellers var i stand til at forklare ham hvad det var for et. Men han forstår ingenting, selv om vi undervejs prøver "simultantolkning" med en anden via hans mobiltelefon. Men et eller andet har han alligevel forstået, for pludselig holder vi ved hotellet - Hotel Lourdes. Han smutter godt nok 10 meter for langt, men der bliver skam bakket pænt tilbage til hovedindgangen!. Han fik gode drikkepenge!


Op på værelset som er meget skrabet - mug på væggene og den slags - hyggeligt.


Så ud i byen. Den er lun (20 grader) og larmende - meget larmende faktisk. Går en fornuftig tur ad Avenida de Mayo, krydser Avenida 9de julio - i 2 omgange - der er nemlig 10 vejbaner i hver retning, så det er fornuftigt at holde pause på midten!

Buenos Aires
Buenos Aires

Ned til Plaza de Mayo - hvor nogle mødre engang om ugen stadig demonstrerer fordi deres sønner forsvandt under Argentinas militærdiktatur-dage - også kendt som "den beskidte krig". Bagefter retur til hotellet - tænder for TV'et - ca. 60 kanaler (gider ikke tælle).


Tirsdag d. 21. november


Op kl 4 (læs: Fire !!) om morgenen, for at nå ned til den bestilte taxa kl. 4.30 der skal køre mig til Buenos Aires' 2. lufthavn Aeroparque. Herfra går flyveren - LAPA-air - til Rio Gallegos kl. 6.13 - og man skal være der 1 timer før.


Stille og rolig flyvetur i flot vejr. Undervejs mellemlanding i Trelew. Her vil jeg senere vende tilbage til. Ved 11-tiden lander vi i Rio Gallegos. Tager en taxa til Hotel Paris i downtown - der kører nemlig ikke busser til den lokale lufthavn.


Får et 29 $ hummer - godt nok - vinduerne bliver holdt sammen med gaffa-tape, men tv og seng er i orden.


Ud for at se på byen - den er sådan lidt wild-west agtig - og der blæser en halv pelikan, så det er blevet lidt småkoldt. Vader byen rundt - sjov by - den er vist ikke så vant til at der kommer turister.

Rio Gallegos
Rio Gallegos

Herefter tilbage til hotellet - og 2 championsleague-kampe på flimmeren.


Onsdag d. 22. november


Nu burde man egentlig fare videre, men jeg har booket en nat mere så det venter en dag. Jeg havde egentlig tænkt mig at tage videre til Puerto Natales i Chile, men første bus dertil er på lørdag! - så planerne ændres så jeg tager til Punta Arenas torsdag istedet for.


Kigger ellers videre på byen, der er nu ikke rigtig noget jeg ikke har set, så det bliver mest en slapperdag. Det er også tiltrængt efter det meget rejseri.

Rio Gallegos
Rio Gallegos

Torsdag d. 23. november


Afgang fra Rio Gallegos kl. 13 med "El Pinguino" (busselskab) til Punta Arenas i Chile.


Først 2 timers kørsel på argentinsk grusvej, så en time til at passere grænsen mellem Argentina og Chile. Der er ganske vist kun den ene bus, men på de her kanter sætter man åbenbart stor pris på at pas skal stemples korrekt og papirer udfyldes i rå mængder. Til slut 2½ times kørsel i Chile, skiftevis på betonvej og grusvej. Så man var ligesom rystet igennem da man kom til Punta Arenas ved 18.30 tiden. Men det er nu alt andet lige sjovere med bus end med flyver.Man kan ligesom se hvad man kommer forbi undervejs. Det man kommer forbi hernede er dog temmelig ugæstfrit - meget tørt - meget ørkenagtigt - mest med ukrudt og lids småbuske hist og pist og masser af får undervejs.


I Punta Arenas ind på det første det bedste "budget-hotel" som kan anbefales af Lonely Planet. Hotel Monte Carlo hedder det. Der er masser af plads på hotellerne p.t. Her får jeg et tre-personers værelse som enkelt-værelse.


Ud for at veksle penge. Det begynder at blive lidt besværligt det her. Render rundt med danske kroner, hollandske gylden, US dollars, argentinske pesos og nu også chilenske ditto.


Punta Arenas
Punta Arenas

Videre for at få noget mad - får en hyggelig sludder med en taxa-chauffør på spisestedet. Går en tur i byen, og så tilbage til hotellet.


Fredag d. 24. november


Idag får jeg set noget mere til Punta Arenas. Hyggelig by - overskuelig - man kan godt vade den tynd på halv dag - så det gør jeg. Ved 4-tiden ud for at se på pingviner. Med minibus til Seno Otway, hvor pingvinerne optræder for et rimeligt begrænset publikum. Nogle sjove fætre at se på. De er både sky og nysgerrige på samme tid, så hvis man tager sig tid, skal de nok komme tæt på. Kun en tynd snor adskiller pingviner og publikum.


Tættest på kommer jeg, da jeg er lidt afsides i forhold til det øvrige publikum. Pludselig kommer en pingvin op af et hul en meter foran mig - den skynder sig at skide - og smutter ned i hullet igen. Gad vide om den prøver at fortælle et eller andet.

Seno Otway
Seno Otway

Tilbage i Punta Arenas ved 8-tiden. Får vasket sandet af - det blæser nemlig helt vildt hernede - og pingvinerne holdt jo ligesom til ved en strand.


Og for første gang på den her tur lykkedes det IKKE at finde en fodboldkamp på flimmeren....


Lørdag d. 25. november


Meningen var at tage bussen kl. 9 til Puerto Natales. Men "Buses Fernandez" 9-afgang var "completto", så jeg måtte vente til kl. 13. Fandt derfor tilbage til Monte Carlo, hvor jeg godt måtte låne mit værelse lidt igen. Fik læst Michael Palins version af "Around the world in 80 days" færdig inden jeg gik tilbage til bussen.

Godt 3 timer til Puerto Natales. Ud for at finde et hotel. På anbefaling af Lonely Planet vælges "Natalino" - turens hidtil billigste - og mindste værelse - men til gengæld mest engagerede vært.


Ud for at finde ud af hvordan de næste dage skal bruges. Får booket en sejltur søndag, en bustur mandag, og når jeg nu er i gang kan jeg ligesågodt købe en busbillet videre til El Calafate til tirsdag.


Ud for at se på byen. Det er rent Løkken/Blokhus det her - kun turistbutikker.Puerto Natales

Men en ting går igen, nemlig en markant mangel på velstand på de her kanter. Det overrasker mig lidt. Især husene er ofte noget værre ragelse lavet af bølgeblik og dårligt vedligeholdt.


Søndag d. 26 november


Tidligt op kl. 6.45 - morgenmad kl. 7 - så ned til havnen og ombord på "Alberto de Agostini" der sejler til Parque Nacional Bernardo O'Higgins. Bliver plantet på mit sæde - nr. 21 - men søger dog hurtigt ud på dækket. Jeg har fornuftigt nok klædt mig godt på - sweatshirt, fleece-trøje, vindjakke og hue - mangler kun vanterne - og det her kalder de sommer!


Turen er smadderflot selv om det er ret skyet og regner lidt i ny og næ - men på en måde gør det det kun mere dramatisk. Det blæser en del, og det får jeg at mærke da en ordentlig skylle vælter ind over dækket - og jeg tilfældigvis står så jeg bliver pladdervåd, til stor moro for de omkringstående. Sidenhen er der dog andre, der får samme tur.


Udturen til vendepunktet ved Serrano-gletscheren tager 4 timer. Undervejs ses sneklædte bjerge, vandfald, nogle pingvin-lignende fugle på klipperne og et par kondorer højt på himlen. Sådan nogle fyre har et vingefang på 3 meter, så de er ret store.


Ved gletscheren skal båden lægge til kaj. Det blæser så meget, at det først lykkes i 3. forsøg. Så er der en kort gåtur til gletscheren, hvor alle skal tage billeder. Retur til båden - tilbage ad samme vej - igen vælger jeg at holde mig udendørs (jeg tror faktisk, der var nogle der slet ikke kom ud!). Tilbage i Puerto Natales kl. 16 - lidt afslapning på hotellet - ud at spise - og retur til hotellet efter en aftengåtur.

Bernardo O'Higgins
Bernardo O'Higgins

Mandag d. 27. november


Afgang fra hotellet kl 7.30 på tur til Parque Nacional Torres del Paine. Jose er den hurtigtkørende chauffør - folk i bussen er internationale - Tyskland, Chile, Schweiz, Mexico, Spanien og Dinamarca.


Det tager små 3 timer inden man når ud til parken. Undervejs kigger vi forbi en kæmpestor grotte, der hedder Cueva del Miloden. Ude i parken kører man så rundt - med nogle gode gåture undervejs - og er tilbage i Puerto Natales ca. 12 timer senere.


Rigtig flot er det, omend schweizeren synes der er for mange bjerge! - "Vorherrebevares - et bjerg mere". Vi får set selve bjerget Torres del Paine fra flere sider. Vi ser de rigtigt flotte søer - holder frokost ved en af dem. Vi får set en gletscher "Glacier Grey" efter en lang og flot gåtur. Jose fortæller så det er en lyst, men kun på spansk. Vi ser også planter og dyr - bl.a. masser af Guanacoer (en lokal lama-variant), Rhea'er (ligner en struds - kendt som "Hjulben" i berømt tegnefilm - biip-biip) og kondorer er der også flere af.


Hjemme igen ved 8-tiden.

Torres del Paine
Torres del Paine

Tirsdag d. 28. november


Sove længe i dag - helt til kl. 8!. Med bus fra Puerto Natales til El Calafate i Argentina kl. 9.

5 timers buskørsel - mest på grusveje - og undervejs den sædvanlige omstændige grænsepassage (jeg har aldrig før fået så mange stempler i mit pas) inden vi er i El Calafate.


El Calafate er en lille turistby med 6000 indbyggere, som lever af at folk overnatter her, når de skal ud at se på Perito Moreno gletscheren.


Jeg booker mig ind på hotel El Paso Verlika - går en tur i byen - det er nu hurtigt overstået - bestiller bustur til i morgen - så det er sådan set det.


Om aftenen kører byens ungdom op og ned ad hovedgaden med hornet i bund - i triumftog over Boca Juniors sejr i Intercontinentalfinalen mod Real Madrid.

El Calafate

Onsdag d. 29. november


Afgang kl. 9 med Interlagos-turismo til Perito Moreno gletscheren - noget så sjældent som en engelsktalende guide.


Det tager ca. 2½ time at køre derud - på grusvej - hvorefter man bliver sluppet fri indtil kl. 16.


Man går rundt på nogle "boardwalks" hvorfra man kan se det største naturshow jeg nogensinde har set. Gletscheren er ret tæt på - føles det ihvertfald - på det højeste sted rager isen ca. 70 meter op - normalen er dog ca. 40 meter. Det er vildt imponerende at se på, men egentlig mere imponerende at høre på. Gletscheren smider nemlig hele tiden store stykker is ned i Lago Argentino som den stikker ud i, og det sker under højlydte brag - som om man står midt i et tordenvejr. Samtidig kan man høre isen knage og brage, og man fornemmer virkelig hvilke kræfter der er på spil.


Perito Moreno stikker langt ud i en naturlig kanal, der forbinder 2 søer. Den mangler faktisk kun 10 meter i at lukke helt for gennemstrømningen mellem de 2 søer. Sker det, så vil vandet fra den ene sø blive dæmmet op, og derefter sprænge dele af gletcheren væk for at komme ud. Det er sket 15 gange fra 1917 til 1988 - men ikke siden da.

Perito Moreno
Perito Moreno

De sidste 2 timer derude finder jeg bare et godt sted at stå - og så står jeg bare og glor på dette fantastiske show. Jeg opdager dårligt det begynder at regne og jeg bliver noget forbløffet da jeg hjemme på hotellet opdager at jeg er blevet enormt solbrændt i ansigtet - på trods af at det har været overskyet - men der er vist et eller andet med is og så stråler.


Hjemme igen ved 18.30 tiden. En god rød bøf og en Quilmas til aftensmad - i første omgang uden tilbehør på grund af mine manglende spanskkundskaber - "fritas" bliver dog reddet hjem ved en efterbestilling.


Torsdag d. 30. november


Vågner - og er blevet kanonforkølet - her midt på sommeren!


Idag er det afgang med bus fra El Calafate kl. 13 til Rio Gallegos. Turen dertil burde tage 4 timer, men bliver på 5, da chaufføren stopper en times tid midt i ørkenen og render rundt med en skruetrækker for at pille ved bussen, som vist var rendt varm.


Fra Rio Gallegos er det videre med "El Pinguino" til Trelew. 16 timer - afgang kl. 20.


Fredag d. 1. december


16 timer i bus er på nuværende tidspunkt mere sejt end det er sjovt - også selv om jeg egentlig fik sovet udmærket i bussen. Jeg kommer til Trelew ved 12-tiden.


Finder et godt hotelværelse på Hotel Galicia - "con bano et con television".


Tager en lur - en seng er altså bedre end et bussæde. Og imens busturen stadig er i frist erindring, så beslutter jeg mig for at flyve til Buenos Aires når den tid kommer. Jeg køber en billet hos LAPA til næste fredag - 142 pesos.


Lørdag d. 2. december


På halvdagstur til Punta Tombo - en pingvinkoloni ca 100 km syd for Trelew. Pingviner er nu nogle spøjse fugle. Ud over at gå mærkeligt, så udmærker de sig ved slet ikke at have nogen respekt for regler og regulativer. Som det nu er på den slags steder, så er det tydeligt afmærket hvilke områder der er til publikum og hvilke der er til pingviner. Men det er pingvinerne nu fløjtende ligeglade med - de vader tværs over parkeringspladsen hvis det nu er den korteste vej.

Punta Tombo
Punta Tombo

Om aftenen fjernsyn på hotellet. Der er intensiv tv-dækning af fodbold i England, Frankrig, Spanien, Portugal, Italien, Chile og selvfølgelig Argentina. Mindst 4 kanaler der kun viser sport. Får lige slutningen af Celta Vigo-Barcelona - derefter 2. halvleg af Belgrano Cordoba-Velez Sarsfield (0-3).


Søndag d. 3. december


Havde tænkt mig en rigtig slapperdag - med masser af bold på tv-skærmen. Men der er krise fra morgenstunden - der er nemlig ingen billeder på flimmeren - noget med kablet siger de i receptionen. Typisk argentinsk - mange ting hernede er dårligt vedligeholdt - det gælder huse, busser, veje - og åbenbart også tv-kabler.


Hænger derfor ud i byen i stedet - men der sker ingenting på sådan en søndag. Så om eftermiddagen tager jeg til Gaiman ca. 20 km. fra Trelew. Gaiman er kendt for sin walisiske kultur og sine walisiske te-huse!. Nu er walisiske te-huse nok ikke lige min kop, så istedet for finder jeg en "park" anbefalet af Lonely Planet.


Parken hedder "El Desafio" og den er ikke helt normal. Det er nemlig en ældre miljøaktivist der har lavet den - og den er udelukkende lavet af genbrugsmaterialer. Blomster, planter, mærkelige skulpturer - ja sågar afhegningen - er lavet af gamle øldåser, ketchup-bøtter, diverse plastic-flasker og meget andet genbrugshalløj. En herlig oplevelse - og parkens kreatør fortæller hjerteligt - han er 80 år - og snakker kun spansk. Men han tog sig tilsyneladende ikke af, at jeg ikke forstod et ord.

El Desafio
El Desafio

Apropos spansk - så havde jeg en stor succesoplevelse i dag. Det lykkedes nemlig at spørge om vej til parken på spansk - og ham jeg spurgte forstod det faktisk - og jeg forstod hvad han svarede!. Så der er trods alt fremskridt at spore.


Mandag d. 4. december


Med bus til Puerto Madryn - en turistagtig badeby ca. 1 times buskørsel fra Trelew. Bussen bryder dog sammen efter et kvarter - der må hidkaldes en ny - så turen bliver undtagelsesvist lidt længere.


Puerto Madryn er nu ikke noget at skrive hjem om - en rigtig turistby - så det lader jeg være med.


Har forøvrigt ændret flyveplaner - tager til Buenos Aires onsdag.


Tirsdag d. 5. december


Den store tur til Peninsula Valdés - en halvø der stikker ud i Atlanterhavet. Op kl. lidt i 7 - afgang kl 7.30 med den bookede bustur, som primært medbringer flamsktalende belgiere - sælsomt!. Ca. 500 km - hjemme igen kl. 20.30.

Peninsula Valdez
Peninsula Valdez

Først til Puerto Pyramide - og hvaltur. I en vældig lille båd tager vi ud på bugten for at se på meget store hvaler - og de er der - og de kommer tæt på båden - man kan faktisk røre ved dem, hvis man skulle have lyst. Og de kunne uden problemer vende bunden i vejret på båden - hvis det var det de havde lyst til - det er det heldigvis ikke. Mest sjov har vi af en mor og hendes unge, som er helt henne for at røre ved båden. Og skipper skal selvfølgelig blære sig, og sørger for at fræse afsted i båden så bølgerne skyller ind over, og vi alle bliver pladdervåde.

Peninsula Valdez
Peninsula Valdez

Bagefter rundt på resten af Peninsula Valdés, med jævnlige stop for at se på søløver, søelefanter, fugle og meget mere.


Vejret er skyfri himmel - 30 grader - så jeg kommer tilbage til Trelew meget solbrændt og meget træt.


Og så er det selvfølgelig den sidste aften her i byen  man finder en smadderhyggelig bar, hvor man også kan spise. Det bliver til en hamburguease, "frittas" og en af de store Quilmes (3/4 liters flasker sælger de dem i).


Herefter tilbage hotellet. De har pyntet til jul. Da jeg roser det, slår den muntre receptionist (også kendt som Bocas Junior) beklagende ud med armene og sukker "navidad".


Onsdag d. 6. december


Vader rundt i Trelew det meste af dagen. Ser bl.a. byens mægtig berømte Paleontologiske museum. Det er nu ikke mere berømt, end at jeg er den eneste besøgende. Og skulle man ikke lige vide hvad der er på et Paleontologisk museum - så er det altså dinosaurusser og andre "fortidsøgler".


Kl. 17 er det så ud til Trelews lillebitte lufthavn - og kl. 19 er der afgang med LAPA-air til Buenos Aires Aeroparque.


I Buenos Aires er det med "Remise" (en slags taxa) til Hotel Madrid. Det er pludselig blevet varmt. Kl. er 23 og det er 28 grader. På hotellet har jeg vundet et værelse ud til Avenida de Mayo. Dejligt varmt - og meget larm. Ud for at spise - det er ikke noget problem kl. 23 i den her by - faktisk er det meget normalt.


Torsdag d. 7. december


Formiddagsgåtur til KLM's kontor - for at bekræfte min flybillet hjem. Men de er flyttet, men det lykkedes da at finde det rigtige sted til sidst.


Eftermiddagsgåtur til Recoleta. Recoleta er et rigmandskvarter i den nordlige del af byen med en berømt kirkegård. Bl.a. Eva Peron er begravet her. Det er en lang gåtur - og det er meget varmt - så jeg er ret kvæstet, da jeg kommer hjem igen.

Recoleta
Recoleta

Har undervejs haft en længere sludder med en fyr i en kiosk, der var god til engelsk. Det er ærgeligt at man selv er så dårlig til spansk, for argentinerne vil vældig gerne snakke om hvor man kommer fra, hvad man synes om Argentina osv - de er meget imødekommende. Men desværre er de fleste ligeså dårlige til engelsk, som jeg er til spansk, og der er grænser for hvor begavet en samtale man kan føre med fingersprog.


Fredag d. 8. december


Endnu en varm dag i Buenos Aires - og endnu en meget lang gåtur, nemlig til La Boca et arbejderkvarter i den sydlige del af byen. Det er en stor kontrast til det rige Recoleta igår, men La Boca er meget spændende.


Der er bl.a. masser af sjove gavlmalerier og farvestrålende huse - men også meget forfald og fattigdom. Jeg kommer bl.a. forbi en brandstation, og mens jeg står og tager et billede af et gavlmaleri kommer en "Bombadores" (brandmand) hen for at spørge om jeg vil se brandstationen. Det vil jeg selvfølgelig gerne, og han viser stolt de nye og gamle brandbiler frem.

La Boca
La Boca

Kommer også forbi "La Bombonera" - hjemmebane for Boca Juniors. Man kan komme ind og se stadion - så det gør jeg.


Herfra videre til Caminito, og den møgbeskidte flod Riachulo. Det er mere "Turist-Boca" med restauranter, sælgere, musikere og plattenslagere.

La Boca
La Boca

Tager herfra den lange gåtur hjem til Hotel Madrid. Har gået rundt 8 timer i 30 graders varme, og er fuldstændig kvadret da jeg når hjem.


Lørdag d. 9. december

Lidt mere ro på idag. På "shoppingtur" på byens gågade Lavalle og Florida - dog uden at købe noget.


Om aftenen går det i lokal folklore. Der er tango-aften i amfiteatret i Parque Lazema, som jeg kom forbi på vejen til La Boca igår.


Sexteto Mayor og Leopoldo Federico m.fl. spiller, Raúl Lavié, María Graña m.fl synger, mens der danses af Compañía Tango Pasión - alt sammen velkendte navne!. Holder det ud et par timer inden jeg daffer retur til hotellet.

Parque Lazema

Søndag d. 10. december


Formiddagsturen går til San Telmo. Her er der hver søndag formiddag et marked, og der er ingen grænser for hvad der er til salg. Der er også tango-dans, harmonikamusik og almindeligt plattenslageri, som der altid er hvor mennesker mødes.

San Telmo
San Telmo

Herefter retur til hotellet - til siesta - en god opfindelse i den her varme.


Den sene eftermiddagstur går til Puerto Madero, sådan et lidt bourgøjser-agtigt lystbådehavnsmiljø, man er ved at lave ved nogle gamle pakhuse. Men det er nu meget hyggeligt at gå rundt - masser af cafeer og den slags.


Sent på aftene kommer den så endelig - det man har ventet på det sidste par dage - den helt store skylle. Det tordner og lyner og vælter ned med vand. Sidder ved hotelvinduet og kigger ud på det.


Mandag d. 11. december

Først til Teatro Colon - Buenos Aires' berømte (?) opera. Der er rundvisning på engelsk kl. 11. Så den er jeg med på. Vældig flot må man sige - faktisk ret imponerende.


Herefter var tanken at prøve en populær klassiker på mine udlandsture, nemlig den lokale zoo. Tager undergrunden til Plaza Italie - stiger op - blot for at finde ud af at zoo'en er lukket. Flere farer forvildet rundt, for alle skilte fortæller at der burde være åbent - men det er der altså bare ikke.


Går istedet en hyggetur i en nærliggende park. Vi er i den rige del af Buenos Aires - der hvor man kan hyre en "hundelufter" til at gå tur med fido.

Plaza Italie

Retur til hotellet til siesta. Om aftenen bare en rolig og tilfældig gåtur i byen.


Tirsdag d. 12 december


Med lokaltog til Tigre - en forstad nord for Buenos Aires - ved det der hedder Delta del Parana. Her løber floderne Uruguay og Parana sammen og danner et delta inden de bliver til Rio de la Plata, som Buenos Aires ligger ved.


Tager på en smadderhyggelig bådtur i deltaet. 4 timer varer den - det er ikke en speciel turisttur - der er kun få turister med. Det er derimod en helt "normal" bådrute, der lægger til ved folks egne badebroer langs floden Carapachy. Så der transporteres mest folk ud til deres egne hjem på de små øer i deltaet. Men den er også "skolebåd". Vi lægger ind til skole nr. 14, hvor 15-20 unger står på for at blive bragt hjem. Endelig er den også fragtbåd - og vist også postbåd, så vidt jeg kunne se.

Tigre
Tigre

Retur i Tigre ved 16.30-tiden - og en god times togkørsel tilbage til Buenos Aires.


Onsdag d. 13. december


Sidste hele dag i Sydamerika. Lidt vemodigt, men jeg er også rejsetræt og glæder mig til at komme hjem.


Dagen bruges lidt på må og få, går lidt rundt i byen uden særlige mål.


Bruger et par af de varmeste timer midt på dagen til turens første og sidste bio-besøg. "El Protegiro" ("Unbreakable" på "dansk") med Bruce Willis - enormt dårlig.


Torsdag d. 14. december/Fredag d. 15. december


Med bus til Ezaiza kl. 10 - tjek ind - man skal være der i god tid, mindst 2 timer før.


Afgang mod Amsterdam kl. 14.10 - til tiden. Mellemlanding i Sao Paulo. Så er der lige 12 timer inden landing i Amsterdam kl. 8.30 lokal tid. Får sovet i flyveren - ½ time ! - så jeg er frisk og udhvilet da vi lander i Amsterdam!.


Planen var at bruge dagen i Amsterdam. Men det regner og vejret er kedeligt. Så da jeg vil tjekke ind til aftenflyveren i lufthavnen med det samme, og de spørger om jeg vil med formiddagsflyveren kl. 10.45 istedet, så siger jeg ja tak.


Lidt hurtige indkøb - og så til Billund - og videre med bus til Vejle.

Hoteller


Amsterdam (Edam): Tolhuis ⁕⁕⁕

Buenos Aires: Hotel Lourdes ⁕

Rio Gallegos: Hotel Paris ⁕⁕

Punta Arenas: Monte Carlo ⁕⁕⁕

Puerto Natales: Natalino ⁕⁕

El Calafate: El Paso Verlika ⁕⁕⁕

Trelew: Hotel Galicia ⁕⁕⁕⁕

Buenos Aires: Hotel Madrid ⁕⁕


Transport


Billund - Amsterdam: Fly - KLM (evt. Mærsk)

Amsterdam - Sao Paulo - Buenos Aires (Ezaiza): Fly - KLM

Buenos Aires (Aeroparque) - Rio Gallegos: Fly - LAPA

Rio Gallegos - Punta Arenas: Bus

Punta Arenas - Puerto Natales: Bus

Puerteo Natales - El Calafate: Bus

El Calafate -  Rio Gallegos - Trelew: Bus

Trelew - Buenos Aires (Aeroparque): Fly - LAPA

Buenos Aires (Ezaiza) - Sao Paulo - Amsterdam: Fly - KLM

Amsterdam - Billund: Fly - KLM (evt. Mærsk)


Dagsture


Punta Arenas - Seno Otway: Bustur 👍

Puerto Natales - Parque Nacional Bernardo O'Higgins: Sejltur

Puerto Natales - Torres del Paine: Bustur 👍

El Calafate - Perito Moreno: Bustur 👍

Trelew - Punta Tombo: Bustur 👍

Trelew - Gaiman: Bus

Trelew - Puerto Madryn: Bus

Trelew - Peninsula Valdés: Bustur - Sejltur 👍

Buenos Aires - Delta del Parana: Tog - Sejltur


Museer og lignende


El Desafio, Gaiman

Paleontologiske museum, Trelew


Sport og underholdning


Parque Lazema, Buenos Aires: Tango

Bio, Buenos Aires: Film, Unbreakable