Henning i Gdansk 2022

Gdansk

8. - 11. september 2022

Torsdag den 8. September


Jeg har gjort mig fortjent til en lille minitur, hvis jeg da selv skal sige det. Og det skal jeg jo. Så afgang med flybussen til Tirstrup ved frokosttid, og 14.35 flyver Ryan Air så til Gdansk. Det er møgbilligt og tager en time. Hurtigt ud af lufthavnen. Ikke vente på bagagen. Den har man jo i hånden. Over til bussen til byen. Den er også billig. 6 kr. ind til byen. Til gengæld er den skod. Proppet og ståplads hele vejen. 1 time senere kan man så hoppe af, og lige tage det sidste stykke til Hanza Hotel til fods. Her tjekkes der så ind påværelse 307.


Sulten har dog meldt sig, så hurtigt ud igen. Ned på et lokalt pizza. Sammen med en vand løber op i 60 kr. Det bliver en budgetvenlig tur det her. Så ellers lidt rundt og kigge på byens centrum. Ned til floden med de karakteristiske pakhuse. Masser af hygge og musik rundt omkring. Ikke normalt at gademusikanter spiller Pink Floyd, og at 2 unge piger på broen laver en fin version af Bella Ciao. Så op til torvet, med masser af mennesker, men alt sammen i en afslappet stemning. Så gennem den gamle bydel retur til hotellet, og aftenafslapning på værelse 307. Kæmpestort værelse, kaffe på skrivebordet og som VIP-guest via Hotels.com er der lige linet en gratis flaske hvidvin op. Det her skal nok blive godt.

Gdansk
Gdansk

Fredag den 9. September


Op ved 8-tiden til glimrende morgenmad på det glimrende hotel. Udenfor er det desværre regnvejr og halvkoldt. Men det kan ikke nytte noget. Man må ud og kigge på byen. Først bliver det kvarteret Glowne Miasto, som er byens centrale kvarter. Her er den flotte gade Dluga og det tilhørende torv. Her er husene flot restaureret. Det er også her alle turister holder til, så næsten alle husene har restauranter, cafeer og souvenirbutikker i stueetagen. For enden finder man floden Motlava og en nogle broer over til en lille ø Spichlerze. Her er så hoteller, flere restauranter og en lille Marina til folk der kommer med båd. Nord for den lille ø, er en anden lille Ø Olowianka. Flere hoteller og restauranter, men også nogle museer og et koncerthus. Herfra tilbage over floden og retur til centrum. Det er blevet frokosttid, så pizzariaet fra i går genfindes. Så ellers retur til Hotellet til en eftermiddagsafslapning.

Gdansk
Gdansk

Eftermiddagstur bliver uden turister og turistrestauranter – men stadig med let støvregn. Turen går op til den ældste bydel Stare Miasto. Her er der ikke så mange turister. Mange af dem kommer formentlig aldrig udenfor Dluga og tilhørende torv. Der er et par fine kirker, der tjekkes ud. Dels St. Catherines Church som er byens ældste. Den stammer fra det 12. Århundrede. Lige ved siden af er St. Bidget´s Church. Den havde tæt tilknytning til den daværende Solidaritets-bevægelse tilbage i 80’erne, og indeholder en fin lille udstilling om den periode. På vej hjem herfra kommer jeg så forbi en rigtig flot cafe. Det kalder på en stor kop kaffe i stedets flotte møbler. 11 zloty = 16 kr. for en stor kop er vel heller ikke urimeligt. Ellers går det i en sandwich til hotellet. Jeg har spist ude en gang i dag, og det må række. Så det blive til en skinkesandwich, der skylles ned med gratis hvidvin.

Gdansk
Gdansk

Lørdag den 10. September


Bedre vejr. Stadig småkoldt og overskyet, men ikke noget regn i dag. Så passende til en ret lang gåtur. Den går ned til et spøjst industriområde ved floden. Her er et gammelt værft, som delvis stadig er i brug. Men noget står hen i forfald, andet er overtaget af andre aktiviteter såsom kunstnere, iværksættere og noget ser ud til at blive brugt til arrangementer m.m. Men der er masser af fine kraner og gamle bygninger med smadrede vinduer. Noget der altid giver gode fotomuligheder. Og så er der – i modsætning til centrum – ikke en eneste turist. Rigtigt fedt sted. På vej hjem kommer jeg forbi Solidaritets-museet. Et imponerende bygningsværk udefra. Om det er det samme indvendigt, må jeg lade være usagt. Det regner jo ikke, så jeg går ikke på museer.

Gdansk
Gdansk

Beskeden og billig frokost på en cafe på vejen retur til hotellet og den obligatoriske pause. Senere på dagen en tur rundt i turistcentrum. Jeg vil se Artus Court, men kan ikke finde indgangen og så vil jeg se Great Arsenal, men det er lukket. Det er dog også flot udefra. Ellers kommer jeg igennem de typiske turistgader, med folk der er på jagt efter billigt øl og mad. Dem er der en del af i weekenden. Jeg slutter på mit pizzaria, hvor jeg er et velkendt ansigt. De hilser venligt når man kommer ind. Aftenafslapning på værelse 307.

Gdansk
Gdansk

Søndag den 11. September


En halv dag at lege turist, inden det er for hjemadgående. Den tilbringes så sammen med alle de andre turister i den gamle bydel. Jeg får siddet både på en bænk, en cafe og hængt op ad rækværket ved floden. Så får jeg også tjekket 2 småmuseer i 2 af de gamle huse langs Dluga. Første er Artus Court, som jeg ikke kunne finde i går. I dag finder jeg døren og kommer ind i et gammelt hus, som de rige i gamle dage brugt til socialisering – underforstået – sikret at de blev rigere, og de fattige fattigere. Indendørs er der nogle flotte små skibsefterligninger, som i princippet skulle være i flasker. Og så er der også en vældig høj skorsten bygget af fine malede kakler. Det må have været upraktisk. Det andet museum hedder Dom Uphagena, og en en gammel beboelse for en rig familie. De har boet meget pænt må man sige.

Gdansk
Gdansk

Ved 1-tiden er det retur til hotellet. Der er bestilt taxa til lufthavnen, for det cirkus med bussen gider jeg ikke igen. ½ time senere er jeg derude. Det fungerer fint og effektivt i den flotte lufthavn. Der er også fin tid til en burger og en cola. Ryan Air letter 15.55 som planlagt, og lander i Tirstrup 1 time senere. Så er det bare en Midttrafik-bus til Aarhus. Dyrere end i Gdansk, men med bløde sæder og ordnede forhold.

Hoteller


Gdansk: Hanza Hotel ⁎⁎⁎⁎


Transport


Tirstrup - Gdansk: Fly Ryan Air

Gdansk - Tirstrup: Fly Ryan Air


Museer og lignende


Artus Court, Gdansk

Dom Uphagena, Gdansk