Henning i Madrid og Sevilla 2000

Madrid og Sevilla

26. Februar til 9. marts 2000

Lørdag d. 26. februar


Afgang med Iberia fra København og direkte til Madrid med ankomst henimod aften. Hotellet hed Plaza Mayor og lå helt centralt i Madrid. Og sådan en lørdag aften burde man jo så gå ud og se på byen - meeennn på den den anden side - når man nu lige kan nå at se Real Madrid - Barcelona på hotelværelsets storskærm (14 tommer!!), så kan man jo ligeså godt tage det med - så det er hvad det bliver til den aften. 


Søndag d. 27. februar


Under indtryk af en ret afslappet indledning på rejsen står jeg faktisk usædvanligt tidligt op. Og så er det ud at finde noget morgenmad. Men det er nu ikke så nemt tidligt søndag morgen. Må drysse rundt i kvarteret en halv times tid, før jeg endelig finder en cafe der er åben, så man kan få rejsen første Cafe con leche - og et tilhørende stykke tørt brød.


Ellers er der en ting man skal opleve om søndagen i spanske byer - nemlig folkelivet. Der er simpelthen så mange folk på gaden - alle skal ud at promenere. Og så er det jo også herligt forårsvejr ligepludselig !!


Første sight bliver det lokale marked El Rastro. Her kan man købe alt hvad man måtte have lyst til. Herfra bliver det så til en lang gåtur anbefalet at min "Turguide" fra "Time Out" -  Bl.a. ned til Parque de las Vistillas, med en flot udsigt over byen - og et kik på byens katedral Catadral de la Almudena.

El Rastro
Park Retiro

Senere på dagen et andet must - et søndagsbesøg i Madrids store park Retiro. Der er selvklart enormt mange mennesker og en mængde aktiviteter - bl.a. adskillige former for dukketeater. Så her kan man nemt få mange timer til at gå ved bare at sidde og sidde.


Senere på dagen ind til mere larmende og osende Gran Via m.m. - byens store handelsgade, der er som den slags nu er.


Mandag d. 28. februar


Idag var det så tanken at tage til Segovia med bus. Så jagten går ind efter Madrids store busterminal, der ikke just er placeret centralt i byen. Ved ankomst hertil render jeg dog ind i et problem. Bussen til Segovia går nemlig slet ikke herfra - den går fra et helt andet sted i byen. Men heldigvis er planer til for at ændres - så det bliver en tur til Toledo i stedet.


Toledo er en vældig gammel by godt en times kørsel fra Madrid. Meget historisk - og meget spændende at kigge på.

Toledo
Toledo

Vel hjemkommet fra Toledo går jagten ind på billet til det jeg selv betragter som turens highlight, nemlig tirsdagen champions-league kamp mellem Real Madrid og Bayern München. Rygter siger at der næppe bliver udsolgt, så det skulle være til at få fingre i en billet. Billetter kan dog kun købes ved selve stadion - så sidst på eftermiddagen er det afgang til Estadio Santiago Bernebeu. Her mødes man straks af sortbørshajer. De vil have 10.000 Pesatas for en billet - det er ca. 500 kr. De afviser pure at det vil være muligt at købe en fra kontoret. Men jeg vil nu alligevel prøve - og høflige som de er viser de selvfølgelig vej til billetkontoret. Selvklart er der dog tale om den forkerte vej rundt om stadion, så det giver lige en gåtur på en km's penge inden jeg finder billetkontoret - næsten ved mit udgangspunkt.


Lørdagens triumf mod Barca har dog givet Madrillanerne blod på tanden. Så køen ved billetkontoret er lang - og der er en time til de åbner!. Heldigvis sniger der sig et par "hajer" rundt omkring køen. Jeg får tilbudt en 3.500 pesetas-billet til 5.000 - så den hopper jeg på - og sparer et par timer i køen. Herefter retur til mit "hovedkvarter". Aftenens måltid indtages på den cafe der er i stueetagen på mit hotel. De har et favorabelt tilbud - 3 retter mad med brød, vin og kaffe for en hund. Den napper jeg - men bliver dog en kende overrasket da de klasker en hel flaske hvidvin på bordet!!!


Tirsdag d. 29. februar

Et eller andet skal man jo få tiden til at gå med inden man tager til bold. Så jeg går på jagt efter en svævebane, der skal kunne føre mig ud til en stor park Casa De Campo. Da jeg finder svævebanen viser det sig dog at den kun er i sving om søndagen - så nu må jeg finde på noget andet.


Så istedet finder jeg ned til stationen Principe Pio. Her anbefaler min rejseguide at tage toget til en by der hedder Alcala De Henares. Så det gør jeg - desværre tager jeg toget i forkert retning, så jeg bliver slæbt rundt i det meste af Madrids omegn inden toget sætter kurs mod Alcala De Henares.


Men da jeg endelig når derud viser det sig at være besværet værd. En hyggelig lille by - god til en god gåtur inden næsen vendes hjemad igen - for at kunne komme til stadion i ordentlig tid.


Hen mod aften afgang til fodbold - og der er faktisk ganske mange mennesker derude på Santiago Bernebeu. Ca. 75.000 er på plads - og gud bedre det om ikke gode gamle Kim Milton er dommer - ham kan jeg kende selv fra min plads på "8. etage".

Alcala de Henares

Og kampen er fremragende simpelthen - tyskerne vinder 4-2 - men hjemmepublikummet går nu ikke i panik af den grund. Det er et folk med fodboldkultur, så de værdsætter faktisk at de har set en rigtig god fodboldkamp. Stefan Effenberg spiller en kanonkamp - men kampens detalje er da Hierro smækker en 70 m. aflevering frem mod hjørneflaget - den helflugter Roberto Carlos så lige ind i panden på Raul - der ikke kan undgå at lave mål. "Quel Gol" lyder det højlydt fra den ældre herre på rækken bagved - og det har han ganske ret i.


Derefter hjem til hotellet - hvor kampen bliver gennemanalyseret igen og igen på spansk fjernsyn hele natten tror jeg.


Onsdag d. 1. marts


Slut på "1. halvleg" i Madrid - så turen går til Madrids store station Atocha - for at tage det superhurtige AVE-tog til Sevilla. Berømthed om bord - selveste Carsten Werge - fodboldkommentator ved TV3 - han har sikkert også været til bold!!


AVE-toget er i Sevilla til tiden. Det er lidt ærgeligt - for hvis det bare er 5 min forsinket så får man billetten refunderet!


I Sevilla har jeg ikke arrangeret et sted at bo. Det var dumt. Den første del af dagen bruges på at lede efter hotel. Til sidst finder jeg et værelse på Hosteria del Laurel - de kan dog kun have mig en nat. Så jagten fortsætter indtil jeg finder et andet inferiørt hotel, hvor jeg så kan bo de efterfølgende nætter.


Da det er overstået kan man endelig gå ud for at se på byen. Her skal det nok indsparkes at vejret her er simpelthen kanon godt. Ca. 25 grader og sol fra en skyfri himmel - og det er garanteret regnvejr i Danmark. Så det er rigtigt rart at gå rundt i en meget meget spændende by, med appelsintræer overalt i byen. I mangel på sne på disse kanter skal man dog være opmærksom på unge drenges tilbøjelighed til at bruge appelsiner som snebolde. De bruges gerne til at kaste efter pigerne.

Sevilla
Sevilla

Jeg får set byens gamle kvarter "Santa Cruz" - som dog er fyldt med amerikanske turister og souvenirforretninger - og derfor ikke den mest spændende del af byen. Senere på dagen kommer jeg forbi byens tyrefægterarena - Plaza de Toros de La Maestranza - som er en af spaniens mest berømte. Jeg er med på en guidet tur rundt i manegen.

Plaza de Toros de La Maestranza
Plaza de Toros de La Maestranza

Ud på aftenen en gåtur langs med byens flod Rio Guadalquivir - over på den anden side til et hyggeligt kvarter Triana - og ud at kigge lidt på noget af det der engang blev brugt til EXPO92.


Torsdag d. 2. marts


Endnu en dag med sightseeing i Sevilla. Det betyder ikke så meget hvor man "sightseer" - det er næsten ligemeget hvor man kommer så er der spændende huse, spændende gader og spændende kvarterer - hvis man altså lige holder sig fra turistområdet Santa Cruz. Overalt finder man bl.a. flotte mosaikker på murene.

Sevilla
Sevilla

Idag bliver det bl.a. til et besøg i byens domkirke - og en tur op i tårnet La Giralda med en rigtig flot udsigt over byen. Det bliver også til en tur i Reales Alcazares, som har været et slags sommerresidens for de spanske konger. Det er bygget i såkaldt "Mujadin"-stil, en slags muslimsk inspireret arkitektur med masser af kakler sat samme i flotte mønstre.


Fredag d. 3.marts


Tid til at komme på landet - ud i det rigtige Andalusien. En bustur på et par timer til Aracena - en lille by vest for Sevilla - med en flot borgruin, en meget spændende og hamrende flot drypstenshule (desværre ingen billeder - det var ikke tilladt) - og også en rigtig hyggelig andulusisk "hvid by" hvor næsten alle huse er kalket helt hvide.

Aracena
Aracena

Lørdag d. 4. marts


Igen er der dømt udflugt. Men denne gang mod Øst - og op i højere luftlag til byen  Ronda, igen en to-tre timers buskørsel fra Sevilla. Ronda er placeret hamrende flot på toppen/kanten af et bjerg. Det giver selvklart en imponerende udsigt over de omkringliggende områder.

Ronda
Ronda

Søndag d. 5. marts


Sidste dag i Sevilla før næsen igen vendes mod Madrid. Søndag = Parktur - denne gang Parque Maria Louise og Plaza Espanya. Her slår det dog igennem at Sevilla er noget mere turistby end Madrid - hestevogne og den slags løjer er ikke lige mig.

Plaza Espanya
Estadio Ramon Sanchez-Pizjuan

Hen på eftermiddagen til fodbold igen. På gåben ud til Estadio Ramon Sanchez-Pizjuan hvor premiera-ligas absolutte bundhold Sevilla spiller hjemme mod Valladolid. Og når et bundhold spiller mod et middelmådigt interessant hold så kommer der sikkert ikke mange tusinde mennesker - eller hva? - Ihvertfald kommer jeg dryssende 20 min før kampen - og igen må jeg ud at købe sortbørsbillet - dog til rimelig pris. På stadion er der såmænd dukket 45.000 mennesker op - det er altså klasse. Vallodolid får en mand smidt ud hurtigt i kampen, så Sevilla får dem nærmest presset i bund - men taber kampen med 1-0 da Valladolid scorer på et tilfældigt opløb - surt show for bundholdet.


Mandag d. 6. marts


Exit Sevilla - retur med AVE til Madrid - og desværre heller ingen forsinkelse den her gang.


Tilbage i Madrid - og finde sidst gamle hotel for de sidste nætter på turen. Dagen bruges bare på at vade rundt i byen - og se på gader, huse og mennesker.


Tirsdag d. 7. marts


I dag er det så tid til - endnu engang - at tage til Segovia. Denne gang dog fra rigtig busterminal, så den her gang lykkes det faktisk. Segovia ligger en times kørsel fra Madrid og er vel mest kendt for sin aquadukt, der løber igennem hele byen. Det er karnevalstid så de indfødte børn render rundt og er klædt ud og skaber sig tosset i Segovia - der er ikke ret mange turister, da det er meget "uden for sæsonen". Og så er der gang i dukketeatret - åbenbart en meget populær forlystelse til børnene på de her kanter.


Byen er dog rigtig rar at gå rundt i - mægtig flot - og meget mere end aquadukten.

Segovia
Segovia

Onsdag d. 8. marts


Det stinker snart langt væk af finkultur det her - men altså - idag besøger jeg Madrids verdensberømte kunstmuseum Prado. Og selv om guderne skal vide at det ikke lige er mit ekspertområde det her - så er det da meget imponerende - en vældig masse billeder. En del af dem mægtig berømte - hvilke der er mesterværker og hvorfor kan jeg ikke lige gennemskue - men man kan da heldigvis altid se det på, at der er en større sammenstimlen om netop de malerier. Goya og Valázquez er helt åbenbart det her steds svar på Effenberg og Roberto Carlos. Og om ikke andet så er det på den slags steder også sjovt at se hvem der kommer her - 1/3 turister der ikke rigtig ved hvorfor - 1/3 borgerdyr der åbenbart finder det spændende - og 1/3 skoleunger der er tvunget herind og keder sig gudsjammerligt.

Madrid
Madrid

Resten af dagen går jeg bare og går - og kigger mig rundt omkring.

 

Torsdag d. 9. marts


Hjemtur idag - det har været en kanontur det her. Madrid var en spændende by - og Sevilla var simpelthen en kanonoplevelse. Og så har jeg set nogle rigtigt sjove steder rundt omkring de 2 byer - så det har været rigtig godt det her.


Og vejret - alletiders - sol hele tiden - og ikke for varmt - når det er ca. 25 grader i Andalusien på den her tid af året, så må det godt nok være hedt om sommeren.


Og så er det bare med flyveren hjem - hjem til regnvejret igen!!!

Hoteller


Madrid: Hotel Plaza Mayor ⁕⁕⁕⁕

Sevilla: Hosteria del Laurel ⁕⁕⁕⁕

Sevilla: Ukendt hotel ⁕⁕⁕


Transport


København - Madrid: Fly - Iberia

Madrid - Sevilla: Tog - AVE

Sevilla - Madrid: Tog - AVE

Madrid - København: Fly - Iberia


Dagsture


Madrid - Toledo: Bus 👍

Madrid - Alcala De Henares: Tog

Sevilla - Aracena: Bus 👍

Sevilla - Ronda: Bus 👍

Madrid - Segovia: Bus


Museer og lignende


Plaza de Toros de La Maestranza, Sevilla

Prado, Madrid


Sport og underholdning


Bernebeu, Madrid: Fodbold, Real Madrid - Bayern München 👍

Sanchez-Pizjuan, Sevilla: Fodbold, Sevilla - Valladolid