Athen
16 - 23. Marts 2002
Lørdag den 16. marts
Dinos rejser var "teknisk arrangør" på den her tur. D.v.s. at de havde booket en plads på flyveren fra Olympic Airways - og booket et hotelværelse på Hotel Arethusa lige midt i Athen.
Selv skulle jeg sørge for at tage et morgentog til Kastrup - stige ombord i en 3/4 fyldt Olympic Airways flyver, stige ud i den splinternye lufthavn i Athen - bygget i anledning af det kommende OL - og så tage en lufthavnsbus ind til Syntegma, den centrale plads i Athen. Så var der en ganske kort gåtur til hotellet - og så var jeg ligesom i Athen.
Der var gang i et eller andet slags karneval. Det betød bl.a. at man på om aftenen kunne "nyde" lidt lokal folklore på Syntegma. Meget kan man sige om græsk musik, men den er ihvertfald fremmedartet. Ellers bliver det mest til lidt gåen rundt i kvarteret omkring hotellet - for ligesom lige at falde på plads.
Søndag den 17. marts
Jeg står rimeligt tidligt op for at få set nærmere på Athen. I dag er det nogle lidt traditionelle sights der er på programmet.
Første sight er det lokale marked ved Monastiraki. Det er en passende gåtur fra hotellet. Det åbner tidligt, og er egentlig grunden til min tidlige udflugt.
Det foregår lige i nærheden af det som også er kendt som den tyrkiske bazar, så det er et område med gang i og megen handlen. Eller om man handler kunne jeg ikke rigtigt finde ud af - men muligheden var ihvertfald til stede. Især tvivlsomme antikviteter og diverse efterligninger af figurer og krukker synes at være i høj kurs.
Fra Monastiraki går turen til parlamentet. Her ventede en mindre forsamling på at overvære det obligatoriske vagtskifte. Det valgte jeg dog at hoppe over - og istedet for stile mod et typisk Athen-must - nemlig Akropolis.
Gåturen til Akropolis foregår bedst gennem det gamle kvarter Plaka. Og man skal bare gå op ad - så skal man nok komme derop.
Akropolis er meget gammelt. Det bærer det også præg af. Forfald er en mild betegnelse - men på den anden side - det er vel det, der gør det så berømt. At de netop nu er igang med at "forskønne" det og har udstyret store dele af området med kraner og stilladser, ja, hvad skal man sige... Måske skulle de have tænkt på det noget før - f.eks. for et par tusinde år siden.
Akropolis' highlight er Parthenon-templet. Reelt set er det en flok doriske søjler, med dele af et tag på. Der var engang en flot frise rundt om Parthenon-templet. Men den har englænderne hugget, så den skal man besøge British Museum i London for at se.
Skulle man have tilsvarende tilbøjeligheder som englænderne, så skal man passe lidt på. Det er absolut ikke velset at fjerne sten fra Akropolis. For år tilbage forsøgte en gymnasieelev i Grindsted på det. Det kostede et par måneder i spjældet, og rygter siger at han i Grindsted og omegn stadig omtales som "stenhuggeren".
Senere på dagen bliver det også til en tur til Athens olympiske stadion. Eller rettere det der var det olympiske stadion ved de første moderne olympiske lege i 1896. Det er nyrestaureret og klar til at tage imod nye OL-turister i 2004, uden at det dog skal bruges til noget.
Mandag den 18. marts
Dagen starter med en lang gåtur fra hotellet til Mavromateon Bus Terminal. Herfra afgår der nemlig hver time en bus til Kap Sounion og Poseidon templet. Men undervejs på gåturen kommer man forbi Athens Arkæologiske Museum. Og når der nu er noget med Grækenland og arkæologi, så må man jo hellere kigge ind.
Det er faktisk ret spændende. Ikke mindst fordi min Lonely Planet guide, har beskrevet museet ret godt. Masser af skulpturer, krukker, vaser og den slags. Havde man fulgt bare lidt bedre med i old-ævl i gymnasiet ville flere af tingene sikkert være kendt.
Men efter et par timer her når jeg min "busterminal". Der viser sig at være et simpelt gadehjørne hvorfra en gammel spand af en rutebil på et par timer kører sydpå til Kap Sounion. Man skal passe lidt på, fordi vi er uden for turistruten, så skilte osv er altså med det kyrilliske alfabet - så jeg spørger forsigtigt om det nu er den rigtige bus. Til gengæld koster det kun 4 € - hvor en turistbustur rask væk koster 30!
Af en eller anden grund er det helligdag i dag, så der er meget trafik på vejen, der går langs med kysten til Poseidon-templet. Efter et par timer når vi dog derned.Templet - eller resterne er flot - området er flot - og vejret er flot. Så der går snildt et par timer med at luske omkring og se på det.
Tirsdag den 19. marts
Engang imellem må man bide i det sure æble, og tage på en rigtig turistbus-tur for at komme ud og se det man gerne vil se. I dag er det en af de værste af slagsen - en hel busfuld - primært amerikanere, en slibrig og meget talende guide - på 2 sprog - engelsk og fransk - og som det allerværste - fælles turist-frokost undervejs.
Men lidelserne er nødvendige for at komme lidt rundt på Peloponnes. Det er simpelthen for besværligt med normal bustrafik.
Chat tours hedder foretagendet der arrangerer, og vi starter fra hotellet ved 7-tiden om morgenen.
Første stop er Korinther-kanalen. Her har man for 130 år siden gravet en kanal, så skibene slipper for den lange sejltur udenom Peloponnes, når de skal fra det Ioniske hav til Ægæerhavet.
Det er også nemmere end i 13-hundrede tallet, hvor man havde en transportvej på stedet. Så løftede man skibene op på nogle ruller, og slaver kunne så trække dem tværs over indtil de kunne søsættes igen.
Tilbage i bussen og videre til Epidaurus. Det var vildt flot.
Epidaurus er et kæmpestort amfiteater. Det blev bygget i det 4. århundrede f.Kr., men er meget velholdt. Der er plads til ikke mindre end 14.000 tilskuere - siddende vel at mærke. Om sommeren bliver det jævnligt brugt til formålet, nemlig opsætning af gamle græske dramaer.
Og akustikken er utrolig. Selv fra bageste række kan man høre, når en smidder en mønt på den sten der markerer midten af scenen. Og det er altså ikke gas - vi prøvede det selv.
Og videre går det med bussen. Området er utrolig frodigt. Masser af oliventræer, citrontræer og appelsintræer. Aldrig før har jeg set så store citroner og appelsiner - lige til at plukke - eller købe fra de mange salgssteder langs vejen. Men turen er programmeret, så den slags steder er der ikke plads til at holde.
Efter den fælles frokost når vi til Mykene. Her havde man i perioden 1600-1200 f.Kr et af de mest veludviklede samfund i Grækenland. Bl.a. fortæller Homer om Mykene i de berømte værker Illiaden og Odysseen.
Mykenes ruiner blev udgravet omkring 1870 og er nu et rigtigt spændende sted og gå rundt og føle historiens vingesus
Ved indgangen til Mykene finder man Agamemnons grav. Ganske vist er det efterhånden bevist, at Agamemnon aldrig er blevet begravet her - men hvorfor hænge sig i detaljer....
Turen slutter af med et traditionelt besøg i en lokal pottemagerforretning, hvor de glade turister kan købe masseproducerede lerkrukker i rå mængder. Selv gik jeg en tur rundt i byen. Tilbage i Athen ud på aftenen. Lidt træls facon at komme rundt på, men man har altså fået set en masse som det ellers ikke ville være muligt at komme i nærheden af.
Onsdag den 20. marts
Engang imellem skal man have lov at være naiv. Så jeg starter dagen med at tage metroen ud til Panathinaikos' hjemmebane for at se om jeg kan få billetter til aftenens afgørende champion-league kamp mod Real Madrid. Det kan jeg ikke..............
Tilbage til fods - ned af bakke - mod centrum. Undervejs kommer man forbi mere traditionelle athenske boligområder. Altsammen er firkantede betonbygninger. Man bygger kløgtigt nok tingene holdbart her - fordi det altså er et potentielt jordskælvsområde.
Senere på dagen bliver det til et besøg på "Zeus tempel". Det er "nyere" end f.eks. Akropolis. Det blev først færdig omkring 100 år e.kr. - altså da romerne regerede i Grækenland.
Dagen sluttes af med en gåtur rundt i Plaka. Plaka er det i særklasse hyggeligste kvarter i Athen, med gamle huse, små gader og stier, og med rig mulighed for at fare vild.
Plaka ligger for foden af Akropolis, og længst oppe imod Akropolis finder man den ældste del af Plaka, nemlig området Anafiotika. Det består af små hvidvaskede huse, med nogle nærmest labyrintagtige stier imellem. Der er også masser af blomster og planter og vilde katte i det område. Rigtigt sjovt sted at gå rundt.
Som sædvanligt sent aftensmad - inden det går retur til hotellet - og champions-league med Panathinaikos - men altså i fjernsynet.
Torsdag den 21. marts
Afsted rimeligt tidligt fra morgenstunden med Metro til Piræus. Piræus er Athens havneby. Det tager ikke mere end godt et kvarter med Metroen at komme derud. I Piræus er der et vældigt leben. Og lader man sig hyle ud af meget trafik og mange mennesker - så er Piræus ikke stedet man skal besøge.
Fra Piræus kan man sejle til næsten alle græske øer. Der giver selvsagt en ordentlig bunke skibe i havne - store som små - nogle endda meget store.
Jeg vælger dog en af de små, og den korteste sejltur man kan tage. Den tager ca. 45 minutter, og går til den hyggelige ø Ægina.
Hvor Piræus er indbegrebet af støj og tumult, så hersker der en gennemført afslappet stemning på Ægina.
Jeg indtager en fortræffelig frokost i en Taverna ved havnen. Eneste andre på stedet er en flok danske gymnasieelever - tror jeg ihvertfald nok at de var.
Herfra en gåtur i byen. Det er sådan lidt en turistby, men da det er udenfor sæsoner er der næsten ingen turister. Der er heller ikke rigtig nogle indfødte - for det er midt i siestaen - så jeg har nærmest byen for mig selv.
De næste par timer bruger jeg derfor på at kigge på den - inden jeg tager hydrofoilen tilbage til Piræus.
Fredag den 22. marts
Sidste dag i Athen. Jeg tager byens nye effektive Metro til Athen-forstaden Kifisia. Det er et rigtigt rigmandskvarter. Man kan se det på de butikker der er. Designerbutikker og modeshopper overalt. Her går jeg så rundt et stykke tid.
På tilbageturen til Athen gør jeg holdt ved det nye olympiske område. Altså der hvor de fleste begivenheder skal holdes ved OL2004.
Det var et ret trøstesløst betonområde. Men det er da stort - men også ufatteligt grimt.
Retur til Athen og hen til mit hotel. For 2. gang på turen er der en demonstration igang foran hotellet. Ikke fordi de har noget imod hotellet, men undervisningsministeriet bor lige ved siden af. Og det er dem der demonstreres imod. Der er dog betydeligt flere politibetjente end demonstranter tilstede.
Senere på dagen en gåtur mere rundt i Plaka. Går også ind på en Cafe og får turens første og sidste Frappé. En Frappé er en mærkelig drik bestående af noget opskummet mælk, en masse sukker og kold kaffe!!!. Det smager ligeså afskyeligt som det lyder.
Slutter dagen af på mit favoritspisested - cafe Neon ved Syntegma. Sådan et slags raffineret McDonalds, med lokale fast-food retter, som faktisk smager ganske godt.
Lørdag den 23. marts
Vejret har været kanon-flot på hele turen - bortset fra her til morgen, hvor det står ned i stænger. Men så er det jo godt at man skal hjem. Så det er bare tidligt op - ingen morgenmad - ud i regnen - op til Syntegma - og med bussen ud til lufthavnen.
Tjek ind - og endelig er der mulighed for noget morgenmad. Flyveren er lidt forsinket på grund af vejret, så faktisk er der god tid. Vi bliver endnu mere forsinket, da vi efter at have lettet må lande igen - på grund af tekniske problemer. "Nothing to worry about" siger kaptajnen, men det er der nu nogle, der gør det alligevel.
Det tager en rum tid at få ordnet flyveren, så vi ankommer til Kastrup med godt 2 timers forsinkelse. Men herfra er det jo nemt - bare ind i det første IC-tog til Vejle - og så er jeg hjemme igen.