Henning i London 2011

London

5. - 9. september 2011

Mandag den 5. September


Den her tur er vældig spontan. Ryan Air og hotel blev bestilt lørdag morgen.


Mandag morgen er der så den sædvanlige cirkusflyvning med Ryan Air fra Tirstrup kl. 10.25. Den er i Stansted 1½ time senere. Så bus ind til Victoria, og en kort gåtur til Central House Hotel. Værelse 405 er blandt de mindste jeg har set, men dyrt nok endda. Det er sikkert prisen, når man bestiller sent.


Først et besøg på en lokal pub til en pint og en fish'n'chips, inden jeg kan indlede et uplanlagt angreb på London. Jeg starter med at tage metroen hen til Charing Cross. Der er lige ved Trafalger Square. Herfra går jeg ned langs Whitehall, som er Londons magtcentrum. Undervejs kommer man forbi Downing Street, og nede for enden er parlamentet og Big Ben. Ovre på den anden side er Westminster Abbey. Der er lukket for turister for i dag, men ved en sideindgang lister de alligevel folk ind. Der er nemlig en forestilling kl. 17 - en såkaldt evening choral. Jeg lusker med ind og får en times bibellæsning og skønsang fra koret med på toppen.

Trafalger Square
Trafalger Square

Så spadserer jeg ellers op mod Victoria. Aftensmaden bliver i en italiensk restaurant, med flere tjenere end kunder. Herfra smutter jeg så op  mit diminutive værelse.


Tirsdag den 6. September


Det er regnvejr fra morgenstunden. Regnvejr i London er lig med museumsvejr.


Jeg er blevet anbefalet Imperial War Museum, så der tager jeg ud. Det er spændende og godt skruet sammen. En god blanding af udstillede genstande, information og underholdning. Af sidstnævnte kan nævnes, at man kan gå rundt i en skyttegrav fra 1. Verdenskrig, og opleve bombningen af London siddende i et beskyttelsesrum.


Herfra tager hen til London Bridge Station. Her tager jeg en gåtur langs den sydlige del af Thames, krydser Tower Bridge, går forbi Tower Castle, inden jeg smutter retur til hotellet.

Imperial War Museum
Tower Bridge

Om aftenen er det fodboldtid. Sammen med 77.000 andre på Wembley til Euro 2012 kvalifikation mellem England og Wales. Kampens kvalitet er middelmådig, og England var heldig med at vinde 1-0 på et Ashley Cole mål midt i første halvleg. Men rammen om kampen var nu fantastisk. Wembley er noget for sig selv - og nu har jeg været der.


Video - Et nydeligt walisisk angreb på Wembley


Onsdag den 7. September


En dagstur undervejs på en tur er altid en god ide. Sådan en tager jeg i dag. 1½ time med toget fra Victoria, så er man i Canterbury. Der er en dejlig og hyggelig by med en gammel og berømt Katedral. Der er her den engelske ærkebiskop holder til.


Katedralen bliver selvfølgelig tjekket ud. Den er kæmpestor og faktisk rimeligt rodet, da den er bygget over mange år. Mest interessant finder jeg kirkens krypt, hvor turister skal holde deres mund. Også af interesse er kirkens Chapter House og idylliske gårdhave, kaldet cloisters.

Canterbury Cathedral
Canterbury

Ellers bruger jeg eftermiddagen på at drysse rundt i byen, kun afbrudt af en dejlig frokost på en lokal pub. Ved 4-tiden smutter jeg over til Østbanegården, hvorfra toget retur til Victoria kører.


Aftenen er stille og rolig, Aftensmad på Garfunkels oppe ved Victoria, og så et tåbeligt gameshow på ITV.


Torsdag den 8. September


Jeg starter dagen "off-the-beaten-track". Først en kort gåtur fra hotellet ned til Themsen, så tværs over via Chelsea Bridge, og over til Battersea Park. London er fyldt med parker - den ene mere berømt end den anden. Men Battersea Park er ikke berømt. Den er mest lokal, men til gengæld meget hyggelig. Turister er der ikke nogen af, men masser af lokale og masser af lokale hunde. 

 

Herfra fortsætter jeg over til noget som slet ikke er en seværdighed. Battersea Power Station er et nedlagt kraftværk, der nu står tomt og forfaldent hen. Man kan desværre ikke komme derind. Der er lige rigeligt med Security på grund af et el-bil arrangement på P-pladsen. Jeg må derfor nøjes med at se det fra afstand. Kraftværket minder om et spisebord stillet på hovedet, og så er det vel mest kendt fra coveret til Pink Floyd pladen "Pigs".

Battersea Power Station
Battersea Park

Næste stop hedder Liverpool Street Station. Lidt heldigt er det netop hvor bussen ved Battersea Power Station kører hen, så turen foregår "overground" på 1. sal gennem Londons centrum. Fra Liverpool Street tager jeg en anden gåtur, der heller ikke er øverst på turist-hitlisten. Først til Spitalfields Market, hvor alt kan sælges. Så videre til Brick Lane, som er Londons bengalske kvarter, med en bunke restauranter, der sælger diverse varianter af Curry. Gaden er også kendt fra en fin bog af samme navn. Videre ad Whitechapel Road, som også er meget etnisk inden jeg tager en bus indtil St. Pauls.

Spitalfields Market
Brick Lane

Herfra er der en kort gåtur over den relativt nye fodgængerbro Millennium Bridge til et andet nedlagt kraftværk, nu restaureret og ombygget til kunstmuseet Tate Modern. Det er gratis at komme ind, så det gør jeg. Mest for at finde et toilet, men når man nu er her, så kan man da også kigge på lidt moderne kunst.


Retur til Mansion House og med District Line til Victoria og en pause på hotellet. Aftensmad bliver på en lokal indisk snask, inden det er rimeligt tidligt i seng.


Fredag den 9. September


Grunden til at gå tidligt i seng i går, er at vækkelser ringer ubarmhjertigt kl. 3.00.


Så er det ned til busstationen ved Victoria for at nå en meget meget tidlig bus til Stansted. Man skal nemlig ikke komme for sent til en Ryan Air flyver. Det bliver tid til lidt shopping i den stopfyldte lufthavn, inden flyveren letter mod Tirstrup kl. 7.25. Her er jeg så kl. 10 lokal tid og en time senere i Aarhus.   

Hoteller


London: Central House Hotel ⁕⁕


Transport


Tirstrup - London (Stansted): Fly - Ryanair

London (Stansted) - Tirstrup: Fly - Ryanair


Dagsture


London - Canterbury: Tog


Museer og lignende


Imperial War Museum 👍

Tate Modern


Sport og underholdning


Wembley: Fodbold, England - Wales