Torsdag den 20. December
Årets juletur går til et velkendt sted. New York – for 6. gang.
Det starter blødt med en hyggelig togtur til København, og overnatning på WakeUp. Men i morgen går det løs.
Fredag den 21. December
Morgenmad og tjek-ud fra WakeUp. Så er det ud til lufthavnen. Der er som sædvanlig ventetid inden flyafgang. Den tilbringes som en lille nyhed i Loungen.
Kl. 13 er der afgang med Iceland Air. Glimrende flyvetur til Keflevik, men kun en tør kop kaffe som traktement. Det er Iceland Air style. Resten koster. Die Hard er heldigvis gratis
I Keflavik er der en god time til at skifte til flyver til New York. Nu er man advaret om den manglende servering og kan købe en sandwich. Flyturen bruges med Pulp Fiction og musik på Iphonen. Turen er ret turbulent på grund af vejret. Vi lander i JFK kl 18, men det tager næsten en time at komme til gaten. Immigration er også en times tid, og så vælger jeg at spare pengene til Taxa, og tager i stedet Airtrain og subway ind til Grand Central Station, og en ægte wow-oplevelse i forhallen.
Så op til Roosevelt Hotel. Streetfood på vejen. Ind på værelse 1193 som er dagens anden wow-oplevelse. Jeg har scoret en mini-suite med eget stuearrangement, stor seng, dejligt badeværelse og 2 fjernsyn. Så er det ellers et hurtigt bad, noget mad, en kaffe, afslapning og i seng. Godt nok siger kl. kun 23, men der hvor jeg startede er det kl. 5.
Lørdag den 22. December
Lonely Planet har lavet en fin bog med alverdens flotteste togture. Blandt de mange berømte togrejser er pludselig også et almindeligt commuter-tog fra Grand Central til Poughkeepsie. Den tager jeg i dag. Først bliver det dog morgenmad på Grand Central i et bageri der viser sig at tilhøre Claus Meyer. Meyers Bageri ser jeg der står på skiltet, da jeg sidder med mit meget traditionelle amerikanske morgenmåltid.
At betegne togturen som blandt verdens flotteste er måske nok lidt i overkanten, men turen nordpå fra Manhattan er dog rigtig flot. Man kører først i tunnel gennem Manhattan, og så igennem Harlem, Bronx og andre forstæder før toget følger Hudson-floden hele vejen op til Poughkeepsie. Så der er en fin udsigt, hvis man vel at mærke sidder i togets venstre side. Så det gør jeg. Undervejs kommer man også forbi almindeligt grimt forfald, industri og elværker, som man ofte gør på togture.
Turen til Poughkeepsie tager 2 timer. Så er der tid til at se lidt på den. Centrum af den lille by er seriøst nedslidt og hærget, men der er en flot gåtur hen over en bro der krydser Hudson-floden. Mange af de lokale benytter også det fornuftige vejr til en gåtur her.
Herefter retur til stationen og tilbage til Grand Central. Jeg er hjemme ved 4-tiden, så der bliver lige lidt afslapning på hotellet inden en kort aftentur. Det bliver op af Madison, aftensmad på en kinesisk snask og så lidt ned af 5th Avenue. Jeg er ikke den eneste der har fået den ide. Fortovet er sort af mennesker, og trafikken er totalt kaos. Så retur til hotellet efter et besøg i en lokal Dunkin Donuts, og aftenafslapning med NFL på værelse 1193.
Søndag den 23. December
Solskin og småkoldt. Sådan set perfekt til at vade rundt i New York. And so be it.
Først dog morgenmad på hotellet. Hundedyrt men godt. Så ud i tumulten. Hen til 5th Avenue hvor der er masse af mennesker, selv om butikkerne ikke er åbne endnu. Turen går nordpå. Undervejs kommer man forbi Saks’ fine juleudstilling og så Trump Tower der bevogtes af politi med maskinpistoler. Målet for dagens tur 1 er dog Central Park. Her bliver det til en dejlig lang gåtur rundt om den store sø. Og så skal man selvfølgelig også se skøjteløberne udfolde sig på Wollman Rink. Selv om der er masser af mennesker i parken, så er den så stor at der er rigelig plads til alle. Jeg slutter ved Strawberry Fields og 71st Street, hvorfra jeg tager Subway retur til Grand Central. Frokost bliver i en lækker foodhall lige ved siden af hotellet. Og så er det ellers tid til lidt afslapning inden det bliver sengetid.
Senere dagens tur 2. Med subway ned til 23rd Street. Her finder man fine Flatiron Building ved Madison Square Park. Har man lyst kan man også se det Nationale Matematikmuseum. Man kan også lade være. Så går det ellers nordpå igen ad Madison Avenue. Forbi Empire State Building undervejs og typisk New York tumult inden jeg er tilbage ved hotellet på 45th street. Aftensmad lidt senere hentes på et lokalt pizzaria. Rigtig dejlig pizza som tages med retur til værelser, hvor man så kan se NFL om aftenen.
Mandag den 24. December
Det bliver så en juleaften uden flæskesteg, rødkål og romtoppe. I stedt startes dagen meget amerikansk med en Breakfastburger i den lokale foodhall. Derfra over på Grand Central og med subway til Fulton Street. Her er der en kort gåtur til World Trade Center. Den regner lidt og skyerne hænger lavt, så man kan ikke se toppen af den nye skyskraber på stedet. Til gengæld kan man sagtens se de fine mindesmonumenter med vandfald og en kant med alle navne på de omkomne den skrækkelige dag i 2001. Formålet er nu at se det nye museum. Efter et stykke køtid kommer jeg endelig ind, og får fat i en audioguide, der kan lede mig igennem. Museet er voldsomt – imponerende – uden at forfalde til vammel patriotisme som man kunne frygte. Der er tale om en meget reel gennemgang af begivenheder understøttet af massevis af billeder, film og fundne ting på stedet. Et af de mest imponerende museer jeg har set. Jeg hænger ud nogle timer, inden jeg smutter ud og retur til hotellet til en pause og en bid brød.
Senere over til Rockefeller Center ikke så langt fra hotellet. Her er der sort af mennesker, og det betyder også at der er godt 2 timers ventetid for at komme op til udsigten på Top of the Rock. Så jeg køber bare en billet og trisser hjem igen. Ved 5-tiden kan jeg så vende tilbage og komme med elevator til toppen. Udsigten er vildt flot ud over den oplyste by. Heldigvis er det klaret op i løbet af dagen, så man kan sagtens se det imponerende lyshav over hele Manhatten, Empire State Building og masser af de andre berømte skyskrabere i denne fantastiske by.
Efter 1 god time på toppen er det blevet rigeligt koldt, så jeg smutter ned igen. Juleaftensmiddag købes med hjem. Den kommer så til at bestå af en sandwich, nogle donuts, en pose popcorn og en dåsecola. Fair nok – man kan ikke får det hele, og marcipansnitter er ikke at opdrive.
Tirsdag den 25. December
Juledag. Min Foodhall holder lukket, så det bliver hotellets uforskammet dyre morgenmad. Men godt er det nu. Herefter ud og se på juledag i New York. En del er lukket, men der er masser af turister. Jeg tager ned til en populær klassiker. Brooklyn Bridge. Det er vist 4. Gang jeg tager gåturen over og det er lige fantastisk hver gang. Det er ubetinget verdens flotteste bro, og udsigten til New York Downtown er for vild.
Efter brobesøg tager jeg subway et stop nordpå til Canal Street. Det er et fint udgangspunkt for en gåtur rundt i sjove Chinatown. Kinesere gør det ikke så meget i jul, så forretninger og restauranter er åbne. Egentlig var tanken at finde et sted at spise, men mange har luret at kineserrestauranter er åbne i dag, så der er kø udenfor dem, så jeg må købe mine stegte ris et andet sted. I stedet bruger jeg en god times tid til at få rundt og kigge, og kommer da også forbi det lille Little Italy.
Risene købes så i stedet i en åben wok-shop på Grand Central og slæbes med retur til hotellet, som en passende start på eftermiddagsafslapingen.
Da den er overstået er det blevet halvmørkt. Dagens sene tur bliver således en gåtur op ad Park Avenue med masse af lukkede banker og gallerier, vende ved 59th street og så ned af Lexington Avenue hvor det er forretninger og restauranter, der holder lukket. En enkelt Subway er dog åben, så man kan købe en dårlig sandwich med hjem. Her kan man så se NBA hele aftenen.
Onsdag den 26. December
Tid til en pause for den turistmæssige tumult på Manhattan. Dagens tur er “off the beaten track”. Den går til Red Hook i Brooklyn. Red Hook er et gammelt havnearbejderkvarter, der nu er under forvandling. Turen derned går med Subway til Smith – 9th Street i Brooklyn. Så er der ellers en rimelig lang gåtur gennem industri- og erhvervsområder inden man når frem til Red Hook. Det et ikke fordi der er seværdigheder, men der er masser af seværdige huse, gader og Street Art. Ude for enden er der så en mole med udsigt til Frihedsgudinden og Downtown. Man kan se at køen ved Frihedsgudinden er kilometerlang. Til gengæld er jeg den eneste her på molen.
Herfra vender jeg snuden retur. Det bliver via et stort supermarked, som har glimrende spisemulighed, hvor frokost indtages. Som alle amerikanske supermarkeder er udvalget i øvrigt fremragende. Det er næsten skammeligt kun at købe en vand og en pose chokolader. Så ellers videre gennem turistfrit område til Subwaystationen, og retur til hektiske Manhattan ved 42nd/Bryant Park. Det er ret tæt ved Times Square, så jeg smutter lige over for at se om der er billige teaterbilletter i TKTS. Her er køen dog længere end teaterlysten, så det bliver i stedet hen ad 45th Street til afslapning og Premier League på hotellet.
Aften går i forsøg på shopping. Tjekker en lokal tegneserieshop, men de har ikke det jeg leder efter. Så i stedet hentes en pizza og 2 donuts i min foodhall, og aftenen tilbringes sammen med min Philip Kerr e-bog på hotellet.
Torsdag den 27. December
Endnu en tur væk fra de store turistmængder. Denne gang til Bushwick, Brooklyn. Det er et rigtigt sjovt område. Her er der industri, håndværk, masser af genbrugsvirksomheder og så er alle hipstere der ikke længere har råd til Williamsburg flyttet herud. Den slags betyder kunstnere – og det betyder masser af Street Art.
Jeg har fundet en fin gåtur på en hjemmeside, der bringer mig forbi en masse af kunstværkerne. Jeg hopper af Subway’en ved Montrose Avenue. Så går det ellers igennem et sjovt industriområde, hvor stort set alt hvad der kan males på er blevet malet på. Og vi snakker altså ikke grimme “tags”, men derimod kvalificeret gadekunst. Gåturen er godt 4 km. lang, og ender i Bushwick’s centrum omkring Jefferson Street. Her bliver kunsten tydeligvis finere, og der er også kunstner-kollektiver i flere forladte bygninger. Alt i alt en rigtig spændende tur.
Fra Jefferson Street tager jeg ind til Bowery i SoHo. Der fortsættes i kunstens verden, for her holder International Center of Photography til. Og som fotonørd, så må det ses. Der er en fin udstilling med en fotograf der hedder Eugene Richards. Meget socialrealistisk – mest sort-hvid – lidt ligesom Jakob Holdt. Flot er det.
Så er det ellers retur til hotellet. Pause og meget sen frokost. Om aftenen hen på Times Square. En anden slags Street Art. Nu med lys på, og 100 % kommercielt. Også lidt tegneserieshopping bliver det til.
Fredag den 28. December
En rigtig vejrmæssig øv-dag. Det pisser ned det meste af dagen. Så det går primært i boglæsning på hotellet, Pirates of the Caribean på TV og så en frustrations-gåtur ned til FN-bygningen.
Men om aftenen sker der da heldigvis noget. Det er ud til Barclay Center i Brooklyn for at se NHL-hockey mellem New York Islanders og Ottawa Senators. Der er seriøst gang i den. Islanders vinder 6-3 efter en kamp præget af mange forsvarsfejl, men hvor Islanders kørte den hjem på fysikken. Og så sluttede den af med nogle fine slagsmål, som blev værdsat af det pænt store publikum.
Lørdag den 29. December
Vejret har forbedret sig på den fede måde. Det er nu igen koldt og med klart solskin. Det er perfekt, når man nu synes det er sjovt at vade rundt i byen og tage billeder. Så det er sådan det bliver, efter man har startet dagen med at stå i kø i 10 minutter for at få en elevator ned fra 11. sal.
Først hen til “min” subway-station Grand Central. Derfra med en 4’er ned til Bowling Green. Det er der masser af andre turister, der også skal. De fleste skal ud for at se Frihedsgudinden. Den hopper jeg over den her gang, og går i stedet langs vandkanten op i Hudson River Park. Det er et rigtigt dejligt parkanlæg med Hudson River på den ene side og skyskaberne i Downtown på den anden. Man kommer bl.a. forbi hele det nye World Trade Center kompleks, som er meget mere end det høje tårn.
Videre op til næste parkafsnit som er tilegnet gode gamle Nelson Rockefeller. Det er også fint, med en blanding af turister og lokale der benytter legepladser, skaterbaner, minigolf m.m. Og så er området meget anvendt til løbeture og hundeluftning. Længere nordpå er man stadig i gang med at gøre de gamle kaj-områder attraktive, men man er ikke færdige endnu. Derfor går jeg nu på tværs af Manhattan og kommer igennem Tribeca og SoHo. Gåturen ender ved Spring Street Station, hvorfra jeg kan komme med 6’eren retur til Grand Central. Frokost hentes i mit favoritsted Wok-chi i den store foodhall under Grand Central, og bringes med retur til 1193. Så er der ellers dømt eftermiddagsafslapning.
Som sædvanlig bliver det også til en kort aftengåtur i det lokale og meget travle hood. Her til aften går det i lidt shopping. De fleste shopper vist tøj og sko i New York, men jeg er mere til tegneserier og Hershey-bars. Så i aften hentes der et par solide poser med Hershey-chokolader. Dem kan man altid købe på det lokale apotek, hvor chokoladeafdelingen er placeret midt mellem kondomafdelingen og kosmetikken. På mange måder er Amerika altså lidt anderledes. Aftensmad på en Mexikansk Take Away. En glimrende taco.
Søndag den 30. December
Sidste dag i New York. Det er også godt nok. Ser Premier-league fra sengen inden jeg tjekker ud. Bagagen får lov at stå lidt på det fine men travle hotel, hvor man godt kan risikere at skulle vente 10 minutter før der dukker en elevator op med plads. Og der er altså 8 af dem.
Jeg tudser over og får en kombineret morgenmad/frokost på en Irsk pub. Fedt sted. Typisk at finde det på sidste dagen. Herefter krydser jeg Midtown for at gå en tur lidt rundt i Hells Kitchen. I gamle dage et skummelt kvarter. Det er det ikke mere. Som flere steder er der stor byggeaktivitet. Der bygges den ene skyskraber efter den anden på Manhattan. Desværre i glas og stål og slet ikke med det arkitektoniske særpræg, der er ved de gamle.
Ved 2-tiden retur til hotel og over til Grand Central, hvor en bus kører mig til terminal 7 på JFK. Tjek ind må vente til de åbner. Som sædvanlig kommer jeg alt for tidligt. Terminal 7 er en skodterminal. Alt for lille og alt for tumultagtig. Og der er kø for at komme ind i min Alaska Lounge, som jeg har adgang til. Til sidst er der dog plads, og man kan mænge sig med de rige svin i ro og mag. Traktementet er Broccoli-suppe, brød, cola ad libitum og en kaffe på toppen.
7.30 letter Iceland Air så mod Keflavik.
Mandag den 31. December
5 timer til Reykjavik. Vi lander omkring kl. 6 lokal tid. Jammerlig service. Ingen føde og dårlige film. Må gense en gammel skodfilm med Clint Eastwood - Gran Torino.
1 ½ times pause inden den sidste del af turen til København. En møgunge – benævnt Arthur – på rækken bagved, gør den tur til en pestilens. Kan ikke helt finde ud af om ungens skaberi eller forældrenes evindelige tyssen er det værste. 11.30 er der touchdown i København. Så ellers tog til Aarhus, hvilket forbløffende nok fungerer som det skal.
Hoteller
København: WakeUp ⁕⁕⁕
New York: Roosevelt Hotel ⁕⁕⁕⁕⁕
Transport
København - Keflavik: Fly - Icalandair
Keflavik - New York (JFK): Fly - Icelandair
New York (JFK) - Keflavik: Fly - Icelandair
Keflavik - København: Fly - Icelandair
Dagsture
Poughkeepsie: Tog
Museer og lignende
Top of The Rock
International Center of Photography
Sport og underholdning
Barclay Center: Ishockey - New York Islanders - Ottawa Senators