Danmark
20 juli - 7. august 2020
Mandag den 20. Juli
Sommertogt Danmark er skudt i gang. Jyllands vestkyst oppefra og ned. Det starter i Frederikshavn. Men først skal man derop. Det kræver et billigt Rejsepas og en bøvlet rejse. Først med tog til Hobro. Så togbus til Aalborg, men når togbussen er lig med AaB’s spillerbus er det tåleligt. Til sidst en X-bus til Frederikshavn. 3 timer, men fungerer sådan set ok.
I Frederikshavn hen til Frederikshavn Hotel – også kendt som Sømandshjemmet, for at smide bagagen. Så burger i nærliggende Blue Burger, inden det bliver med en 3’er ud til Møllehuset. Herfra er der en flot gåtur op i Pikkerbakkerne, med udsigt over Frederikshavn og Kattegat. På toppen er der en udsigtsplatform a al Salling Rooftop – dog helt uden Salling. Herfra kan man så gå videre til Bangsbo Fort. Her er en ordentlig bunke bunkere som tyskerne lod opføre under 2. Verdenskrig. Så ellers retur samme vej til Møllehuset, hvor 3’eren ruller frem som var den bestilt, og bringer mig retur til byen.
Nu kan der så tjekkes ind og slappes lidt af inden en kort aftentur. Den går op til Frederikshavn Stadion – eller Arena Nord, som markedsføringsfolket ynder at kalde det. Her finder man en særlig seværdighed. En flot statue af Harald Nielsen. Den eneste danske fodboldspiller med egen statue, og vel Frederikshavn’s næststørste “kendis”, kun overgået af Allan Olsen og måske også Tordenskjold.
Tirsdag den 21. Juli
Dagstur til Skagen. Nordjyske Jernbaner bringer mig derop. Udenfor stationen holder sommerbybussen klar. Den kører mig ud til Grenen. Her holder Sandormen så klar. Den kører helt ud på spidsen. Nogle gange virker den kollektive trafik. Det er tidligt, så der er ikke urimeligt mange oppe på toppen. Så man kan godt komme ud på spidsen, og hilse på sælerne, der ligger og feder den. Retur bliver til fods langs stranden. Masser af skibe ude på Kattegat. Vender ved det Grå Fyr, og tilbage til P-pladsen og med bybus igen.
Den her gang kører den syd for Skagen. Ud til Den Tilsandede Kirke. Den kigger jeg på, og tager den herfra igen til fods gennem en klitplantage til havnen i Skagen. Nu er det frokosttid godt og vel, og Skagen er vågnet. Det vælter med turister. Jeg snupper en Fransk Hotdog og tager så toget retur til Frederikshavn og en lur på hotellet.
Senere en dejlig gåtur på Frederikshavn Havn. Jeg er vild med havnemiljøer, og det her er ingen undtagelse. Turen slutter med et solid gang fish and chips på “Grill og Fisk”. Man ved det er godt, når Politiet henter deres aftensmad her, og værftsarbejderne fra Ørnskov værftet kommer forbi på knallerter. Ejeren er godt tilfreds og hygger sig med de mange forudbestillinger til i morgen. 45 stjerneskud og 38 håndmadder. Hjælpepigen tiltræder med nordjysk mådehold, at “det er jo ik så ring”.
Herfra går jeg så over til Frederikshavns største seværdighed – Krudttårnet. Her er aftenåbent og der er spillemandsmusik med Fladstrand Spillemændene. Optræden er lidt indadvendt. Dele af orkestret står f.eks. konsekvent med ryggen til publikum, som af samme grund måske er lidt sparsomt. Så ellers hjem til aftenafslapning på hotellet.
Onsdag den 22. Juli
Der kan soves lidt smålænge. Der er først afgang kl. 9.35 med toget til Skagen. Det er deroppe 40 minutter senere, og der bliver lige tid til en havnetur. I går var den til dels utilgængelig på grund af turister, men så tidligt på dagen er der plads. Men Skagen er ikke dagens formål. Så kl. 11.10 er det med Skagerakkeren (længe leve NT’s markedsføringsfolk) ud til Råbjerg Mile. Vi er ikke mange med bussen, men til gengæld mange på milen. Bilerne er kastet rundt i et syndigt kaos. Den store sandbunker er flot og sjov at gå rundt i. Solen skinner fra en skyfri himmel, og børn og barnlige sjæle nyder at rulle ned ad bakkerne. Efter et stykke tid fortrækker jer, tager en spadseretur ind til Kandestederne og derfra Skagerakkeren retur til Skagen. Herfra så retur til Frederikshavn. Sandwich og sodavand i Rema 1000. Nogenlunde ligeså kedeligt som det lyder.
Sen eftermiddagstur bliver en lang gåtur nordpå til Palm Beach – eller Palmestranden – som den kendes lokalt. Nogle skøre sjæle (Markedsføringfolk ?) har fået den mærkværdige ide at plante en flok palmer ved stranden. Ideen kan være svær at forstå, men det skaber vel opmærksomhed. Stedet er i øvrigt dejligt, sodavandene kolde og bænken et lækkert sted at hænge ud. Det gør jeg så, inden jeg vandrer de 3 km retur til Frederikshavn. Denne gang af en sti langs med vandet. Fin tur.
Der er gået knap 19 km i dag, så en pizza og en fadbamse gør godt, inden onsdagsafslapningen på værelse 116.
Torsdag den 23. Juli
Hirtshals-tur i dag. Først med tog til Hjørring – så en solid ventetid – og så med tog til Hirtshals. Jeg hopper af ved stationen inden Hovedbanegården. Så kan jeg nemlig lige gå over til Nordsøens Oceanarium. Det er et fint akvarium. Der er primært fokus på fisk, der lever i nærområdet, og det synes jo naturligt i en by som Hirtshals. Jeg hænger ud i et par timer og kigger på Klumpfisk, Sæler og andre vandskabninger.
Så til fods ned til havnen. Som alle gode havne er den udstyret med et passende arsenal af grill-barer. Hyttefadet leverer et glimrende Stjerneskud. Så ellers rundt på havne og kigge på “miljøet”. Det er altid fedt. Videre herfra og ud til Hirtshals Fyr. Det ligger flot og majestætisk i udkanten af byen. Der er også en god udsigt over Skagerrak. Så tilbage og denne gang til Hovedbanegården i Hirtshals. Turen tilbage er mere effektiv, og al den friske havluft gør at jeg slumrer det meste af turen.
Det afholder mig dog ikke fra en sen eftermiddagslur på hotellet, inden det bliver et smut ned til nærliggende Blue Burger til en Fiskefillet med pommes i traditionel grill-kvalitet. Aftenhygge på 116 med AaB-FCK. Udenfor skræpper mågerne højlydt.
Fredag den 24. Juli
Forflyttelsesdag i dag. Farvel til fine Hotel Frederikshavn. Først X-bus til Aalborg. Det tager 1 time. Så 58 minutters ventetid – courtesy of NT’s køreplanlæggere – der lader X-bussen til Thisted køre 2 minutter før Frederikshavner-bussen ankommer. Alt i alt – 4 timer – så er jeg i Thisted. Det regner på det meste af turen.
I Thisted er værelset endnu ikke klar på Hotel Thisted. No problem. Det giver mulighed for en frokostpizza. Herefter tjek ind, og lidt afslapning på værelse 36 som er en opgradering i forhold til Frederikshavn, både i pris og kvalitet.
Ud på eftermiddagen er det klaret op. Det bliver derfor til en fin gåtur rundt iden hyggelige by. Selv om den er lille lykkes det mig at fare vild, men der er mange fine gader, smukke huse, en hyggelig lystbådehavn og old-school butikker der f.eks. sælger vinylplader. Også en af landets største antikvarboghandlere holder til heroppe. Der er desværre lukket da jeg kommer forbi, men nogle af salgshylderne står frit tilgængelige, så man kunne bare snuppe det læsestof man ville. Men den slags gør man ikke i Thisted.
Føtex-sandwich til aftensmad og Netflix via Chromecast – “You Better Call Saul”. Han havde ikke ladet bøgerne stå.
Lørdag den 25. Juli
NT har egentlig en udmærket turistservice på disse kanter. Synd at næsten ingen gør brug af det. Jeg er en af de få med formiddagsbussen der kører til Stenbjerg Landingsplads. En landingsplads er et af de steder, hvor fiskerne fra gammel tid sejlede deres både op på stranden, fordi det ikke var muligt at lave en havn. I Stenbjerg ligger en håndfuld. Nok mest lystfiskeri. Næppe professionelle fiskere. Dertil kommer nogle fine bådhuse ned til stranden.
Herfra er der godt 6 km’s gåtur til Vorupør. Først på stranden, så op igennem nogle klitter og til sidst langs en landevej. Pludselig kommer en bil forbi mig. Jeg kigger forbløffet på passageren – og passageren kigger forbløffet på mig. Det viser sig at være min gamle chef fra Vejle. Lone og Jan holder ind til siden, og vi får en hyggelig – og noget overraskende – snak ved vejkanten.
Så ellers videre til Vorupør. Her er aftalt møde med Mikael, en tidligere kollega fra Midttrafik. Det foregår over en øl med udsigt til Vorupør Landingsplads. Nogle flere turister her, og enkelte fiskere også.
Ved 13.30 tiden retur med bussen til Thisted. Her begynder det så at regne. Så resten af dagen går i en lur, et besøg i en lokal spillehal Valhalla, en gåtur i regne, en fiskefilletsandwich fra Føtex og ikke mindst 2 cremelinser fra Brugsen. Fint nok sammen med Netflix om aftenen.
Søndag den 26. Juli
Det er de mest mystiske møder den her tur kaster af sig. Til morgenmaden er det Midttrafiks revisor man får hilst på. Men bortset fra det, så er det regnvejr, så det bliver en formiddag med avisen på hotelværelset i håb om at det blæser væk.
Ved 12-tiden bliver det så for kedeligt. Regn eller ej, jeg går ned og tager bussen til Hanstholm. En anden chauffør er mægtig flink og forærer mig en af mange glemte paraplyer han har i bussen. Klasse. Turen til Hanstholm tager 3 kvarter. Jeg hopper af ved “centret” og vader over til Hanstholm Fyr. Det er fint, og der er en masse kunsthalløj. Det er ikke så højt. Det har næppe været nødvendigt, da det står på en høj bakke og faktisk ret langt væk fra vandet. Jeg går op i det, nyder udsigten på trods af det noget skumle vejr.
Herfra ned til havnen. Undervejs kommer man forbi Færgegrillen. Perfekt til en Fiskefilet, selv om der mig bekendt ingen færger er i Hanstholm. Så ned på havnen. Her er masser af fiskerbåde og faktisk en del liv på trods af at det er søndag. En fiskekutter er ikke hvad det var engang. Nu om stunder er der mange kæmpestore industrikuttere, der slet ikke kan sammenlignes med de gamle dueblå fiskekuttere med 2 bogstaver og 3 tal på stævnen, og lydende navnet “Hanne Marie” eller lignende. Hænger ud nogen tid, inden det begynder at pisse ned igen. Så går jeg over til stoppestedet, og venter ½ times tid på bussen retur til Thisted.
Hjemme igen ved 4-tiden. Tid til en cremelinse og en kaffe i Brugsen, en lur, en pizza fra Sole Mio og så en bunke fodboldkampe på Viaplay, som kan Chromecastes til værelsets TV.
Mandag den 27. Juli
Sidste dag i Thisted. Først en formiddagsudflugt til Klitmøller – aka Cold Hawaii. Til formiddag er det nu mere cold end Hawaii. Blæsten og bølgerne er for begrænsede til det vilde surf, så derfor er det mest surfskoler der er på vandet. Her er det sikkert fint nok at det ikke er for vildt. Bruger 2 timer her inden bus retur. Der bliver også set på fiskerbåde på stranden og fine hvide fiskerhuse.
Eftermiddag i Thisted Lilleby. En flok pensionister er godt i gang med at lave en mini kopi af Thisted, for at give livet indhold. En af dem forklarer hjerteligt om formål og metode. De gør sig vældig umage med at bygge de gamle huse i et størrelsesforhold 1:10. Det er rigtigt flot lavet med meget naturtro huse – bortset lige fra størrelsen. Tjekker det ud, tager nogle billeder og smutter igen.
Herfra ned til stationen. Der forflyttes nu til Holstebro hvor jeg bor at par nætter hos søster og svoger. Det er en langsommelig tur. Toget fra Thisted til Struer stopper vist 17 gange og bruger 1 ½ time til den smukke tur. Så 40 minutters ventetid i Struer inden de sidste 10 minutter for at komme til Holstebro. Den kollektive trafik er ikke altid lige effektiv.
Tirsdag den 28. Juli
Med Eva og Ole på tur til det vestligste. Først til Thorsminde. Her tjekker vi det fine Strandingsmuseum St. George ud. Det indeholder strandingsgods fra flere skibsstrandinger ved kysten ud for Thorsminde. Bl.a. fra det gode skib St. George som strandede sammen med et søsterskib i 1811. Herfra har man bl.a. fundet det kæmpestore ror, som man godt nok tabte nede omkring Lolland. Også mange andre fine – og forbløffende velbevarede ting – er udstillet. Det hele flot pakket ind på en spændende interaktiv måde, så det ikke bare er plancher og montrer.
Så ellers tid til gåtur til gåtur på den lille havn i Thorsminde. Det blæser rimeligt seriøst, så vover man sig helt ud på molespidsen, så bliver man våd.
Næste stop er mere kulturel. Kaj Munks præstegård i Vedersø. Kaj blev henrettet af tyskerne i 1944, og hans renomme er nok primært bygget op omkring den begivenhed. Ud over sit virke som sognepræst, skrev han også flere skuespil, gik på jagt og kørte i en vildt tjekket bil. Spændende rundgang på præstegården.
Der sluttes af med tirsdagsmenu på Pizzaria Italia og en halvvåd gåtur rundt i Holstebro’s gader, med alt for mange tomme butikker.
Onsdag den 29. Juli
Next stop Lemvig. Lægger fra land i Vemb, med det legendariske VLTJ-tog, med gamle bløde sæder. ½ time senere er det Lemvig i regnvejr. Lemvig findes fysisk i 2 niveauer. Så jeg går fra stationen på øvre plateau til Hotel Lidenlund på det nedre. Lemvig er også kendt som udgangspunkt for den gamle tegneserie Livets gang i Lidenlund. På hotellet tjekkes ind på spartanske værelse 8.
Efter en pause er det tid til en gåtur rundt i byen. Det er i regn og rusk. Det er en lille provinsby, ingen særlige seværdigheder, very old school og ganske charmerende. Går op ad Vesterbjerg med 7 % stigning. Mener Giro’en kom den vej for nogle år siden. På toppen er der en kirkegård med både en allieret og en tysk del fra 2. Verdenskrig, og så er digteren Thøger Larsen begravet her. Videre hen til stationen og en vældig gammeldags genbrugsbutik. Desværre lukket, men både LP-plader og klokkestreng i vinduet sammen med andet godt. Så ned til byen, durumrulle på en snask, indkøb i Brugsen og hjem til en lur på hotellet.
Den korte aftentur går over til Lemvig Sø og Thorvald Staunings mindepark. Herefter retur til de meget stille gågader hvor der hentes pizza hjem fra Havanna Pizza. “Den ser fin ud” siger pizzamanden med kasketten lidt småstolt inden låget lukkes, og der betales med Mobile Pay. Det er mere udbredt end kreditkort herovre. Det er nok det der med at Momsen aldrig helt er slået igennem.
Aftenafslapning på værelse 8 med bold og musik.
Torsdag den 30. Juli
På tur med legendariske VLTJ i dag. Fra morgenstunden til Thyborøn. Først et smut ned til havet. Det er der gang i. Det blæser en pelikan. Her er bunkers og en mindelund for nogle omkomne sømænd fra 1. Verdenskrig. Så over til Kystcentret, et fint oplevelsessted. Nok mest for børn, men også lidt til vi mere modne.
Ud herfra og ned til havnen. Det er først den centrale del med restauranter og lystbåde samt nogle enkelte gamle kuttere. Herfra videre ud mod industrikutterne og et par småværfter for at ende ude ved den lokale redningsstation. Retur til centrum, og middelmådig frokostsandwich hos en lokal slagter. Til slut et kig på skolen, med en kæmpeudgave af en sang skrevet af bysbarnet Johnny Madsen. Så ellers retur med VLTJ til Lemvig, og pause på hotellet.
Sen eftermiddagstur går fra Lemvig centrum og så ud langs Lem Vig, inden jeg vender rundt ude ved roklubben og vender tilbage. Flot udsigt over Lemvig, Lem Vig og omgivelserne undervejs. Tilbage i centrum bliver det til en burger på en joint, og da det er klaret kan man gå over og se på gamle automobiler på havnen, hvor sådanne holder træf her til aften. Endelig hjem i kahytten til simpel aftenafslapning.
Fredag den 31. Juli
Der blev gået 19 km i går, så passende med en stille dage. Lemvig er forbillede for den gamle men muntre tegneserie Livets gang i Lidenlund. Jeg har fundet en gåtur, der fører en rundt til steder i den tegneserie, og på husmurene er der flere steder sat “striber” op, som netop foregår der. Den følger jeg, og kommer på den måde rundt i det meste af Lemvig, som i parentes bemærket ikke er særlig stor. Det hele slutter på Torvet. Her er der også en udmærket bager/cafe, der sælger en glimrende ribbenstegssandwich. Så pause.
Senere ud igen. Vejret har forbedret sig og blevet rigtigt dejligt. Det bliver til en gåtur på østsiden af Lem Vig. Her er der fede lejligheder der har ret god udsigt, 3 sæler som ligger og feder den på et surfboard, en skaterbane til ungdommen og så er man ved at bygge et Klimatorie, som skal skaffe mere viden om klimaforandringer. Dem bliver Lemvig jævnligt ramt af, med store havneoversvømmelser til følge.
Derefter ind på havnen for at følge folkelivet, kaffe på Cafe Larsen, durum på Dino’s inden der luskes hjem til Netflix og afslapning.
Lørdag den 1. August
Slut på det ret jammerlige Hotel Lidenlund. Morgenmad, pakning og så op ad den stejle bakke til Lemvig Station. Midtjyske Jernbaner til Vemb, og her dukker Arriva så op for at bringe mig videre til Ringkøbing. Gåtur fra stationen til torvet, hvor Hotel Ringkøbing holder til. For tidligt til check ind, men bagagen kan man jo altid smide.
Så i stedet gåtur langs Ringkøbing Fjord. Den indledes dog med turens hidtil bedste og dyreste rødspættefilet på en cafe. Så ellers ud langs fjorden i dagens skønne sommervejr. Det bliver en pæn lang tur. 5 km ud – 5 km hjem. Rigtig fin udsigt, svaner med unger, windsurfere, badere og kite-surfere undervejs. Retur og nu med mulighed for check ind. Får fat i nøglen til et værelse i annexet på den modsatte side af torvet. Markant stigning i kvalitet i forhold til Lidenlund. Det fejres med en lur.
Senere en tur rundt i byen og ned til den ikke særligt imponerende havn i Ringkøbing. Vestas har nuppet en ordentlig bid af den til noget produktion. Enkelte lystbåde og så vidt jeg kan se ikke rigtigt nogle fiskerbåde. De holder nok til i Hvide Sande. Hjem igen og fat i turens hidtil bedste pizza, som ikke engang var særlig dyr. Den slæbes med til værelse 51, hvor jeg så kan spise mens jeg kigger på FA-cup finale mellem Arsenal og Chelsea og i øvrigt slapper af.
Søndag den 2. August
Starter dagen med en gåtur tværs over Torvet til det rigtige hotel. Her serveres morgenmaden. Den er lige så glimrende som værelset.
Så ellers op til Rutebilstationen. Kl. 10.20 kører rute 580 til Hvide Sande. Turen tager ½ time. De næste 4 bruges så i den hyggelige by. Først rundt langs Hvide Sandes turistforretninger og så en tur gennem auktionshallen. Hvis man vil se “The real deal” skal man komme kl. 7 på en hverdag. Herefter over slusen til fiskerihavnen. Her er godt nok nogle skilte om at man kun må komme der, hvis man har en grund. Men jeg skal jo tage billeder, så det har jeg. Så videre nordpå ad en sti der egentlig fører til Søndervig, der vil jeg ikke op, så jeg går ad en såkaldt trampesti gennem klitterne og når ned til havet. Selv på en relativt vindstille dag, så puster det noget. Der står også 3 kæmpevindmøller fra Vestes, som kører fint rundt.
Herfra en pæn gåtur langs stranden. Det er lidt anstrengende. Enten går du i tungt sand eller besværlige sten. Nede ved vandkanten er der lystfiskere og ravsamlere. Til sidst når jeg hen til ydre mole. På en dag som i dag, kan man godt gå helt ud. Andre dage vil det nok være dumt.
Herfra retur til byen via fiskerihavnen. Fransk Hotdog og kaffe på en grillbar hvor der kun snakkes tysk. Til sidst hen til rutebilstationen. Ganske bevidst kommer jeg en halv times tid for tidligt. Så kan jeg lige nå indenom det legendariske værtshus Æ Karklud. Her ryges der og noget så raffineret som fadøl føres ikke. Der er kun Carlsberg og Tuborg på flaske. Man kan godt få et glas til dem – hvis man beder om det. Til gengæld sælger de dem så for en 20’er, og det er jo noget anderledes priser end ved Åboulevarden i Aarhus. Så ellers med 580 retur til Ringkøbing, og en lille lur på værelse 51.
Aftentur rundt i hyggelige Ringkøbing. Der er masser af flotte gamle byhuse i Vestergade, Søndergade, Østergade og Nørregade. Aftensmaden står pizzamanden fra i går også for. Hvorfor ændre på en succes.
Mandag den 3. August
Forflytning til Tønder. Afgang fra Ringkøbing lidt over 10. Det tager godt og vel 3 timer til Tønder. Undervejs er der 29 potentielle standsningssteder. Det giver et stoppested ca. hvert 6. minut. Ret vildt.
Nåh – ikke jamre – det er blevet sommer og sol ved ankomst til Tønder. Kort gåtur til Hostrups Hotel. Virkelig lækkert. Tjek ind på værelse 12 ½. Det er substitut for værelse 13 som man ikke vil have. Så tid til lidt udpakning og en lille slapper.
Herefter ud i den flotte gamle by med mange skæve huse. Først en lækker sandwich og så langs den grønne gåtur på et rutekort – godt nok baglæns – men who cares. Størstedelen af turen går langs Vidåen. Det er en skøn gåtur der tager et par timer. Så falder det naturligt med en sen eftermiddagslur på værelse 12 ½.
Aftentur rundt i byen. Dog først en middelmådig kebab. Så ellers rundt i centrum og kigge på fine huset. På kirketorvet er der gud bedre det også veteranbilstræf. Den slags forfølger mig. Der var også et i Lemvig. Men igen efter et par timer har jeg set det jeg gider og fået en hoben billeder i kassen, så hjem til aftenafslapning på hotellet. På TV’s Kanal 17 viser de trav fra Sverige. Sælsomt.
Tirsdag den 4. August
Ikke overraskende en storslået gang morgenmad på dejlige Hostrups Hotel. Æg, bacon, godt brød og lækker ost. Fin start på dagen, hvor det dog er regnvejr fra morgenstunden. Det kan dog næppe alene forklare at jeger eneste kunde i rute 266 til Højer. Her vil jeg ud og kigge på marskland. Turen tager ½ times tid, og så er der nok nogenlunde det samme i gåtur til Højer Sluse. Her var sluse og dige indtil omkring 1980. Jeg husker selv en voldsom stormflod i 70’erne, som gjorde stort indtryk på mig. Det var vist også derfor man byggede det nye fremskudte dige og en ny sluse – benævnt Vidå-slusen. Det tager også omkring ½ time at gå derud igennem den flotte natur og i tiltagende bedre vejr.
Vidå-slusen og området omkring er imponerende. På den ene side inddæmmet marskland på den anden side vadehavet. Det er lavvande, så man kan gå langt ud hvis man vil. Man kan også se over til Sild, men tvivler nu på man kan gå helt derover. Her kigger jeg også rundt og går en tur på toppen af diget, inden jeg vender snuden retur mod Højer. Denne gang af en dejlig sti, jeg ikke opdagede på udturen, hvor jeg fulgte vejen. I Højer kan jeg så nå et kig på den gamle mølle, der nu er ved at blive restaureret og på nogle af de gamle stråtækte huse, der synes at være standard i den lille by. Herefter bus retur, sandwich fra samme sted som i går og afslapning på 12 ½.
Senere et par gåture rundt i Tønder. Fin og hyggelig den er, men ikke særlig stor, så det bliver mest de samme steder som i går. Frikadeller og kartoffelsalat på en grill-bar gør det ud for aftensmad. Hotellet driver en forman restaurant ROS, men med menupriser på den forkerte side af 500 kr., så synes jeg ikke lige. Fodbold og Netflix udgør aftenunderholdningen.
Onsdag den 5. August
Slut på Tønder. Med tog til Skærbæk. Her holder O. Frier klar til at være guide på de sidste 2 dage af sommertogtet.
Først til Rømø. Fin rundtur med besøg på Kommandørgården, Havneby, Sønderstrand og Lakolk. Vidderne er voldsomme på Rømø. Kæmpestore strande, der benyttes til hesteridning og alverdens mærkværdig aktivitet. Man kan nok naturmæssigt ikke komme meget længere væk fra Aarhus indenfor landets grænser.
Så videre til den fine gamle by Ribe. Undervejs et ophold ved Kammerslusen. Flot sted, som nok kun kendes hvis man har “local knowledge” med på turen. I Ribe bliver det en god gåtur i den hyggelige by og et godt aftensmåltid i selskab med Frier og AK67.
Herefter til OF’s hyggelige domicil i Brørup. Man er lidt træt, så der snakkes og slappes af foran TV, inden en god nats søvn i Loch Lomond Bar.
Torsdag den 6. August
Turen nærmer sig sin afslutning, så nu kommer de høje temperaturer. Op til 25 grader i dag er rekord for turen. Dagens trip starter i det flade vadehavsomåde. Nærmere bestemt af Låningsvejen til hyggelige Mandø. Tidevand er tjekket, så vi kan nå både frem og tilbage efter en fin rundtur langs digekanten og et hyggeligt ophold i Mandø By.
Derfra nordpå til Skallingen. Den stikker ned mellem Ho Bugt og Vesterhavet. Også et øde område, primært befolket af får og køer. Den lokale ranger er i færd med at indfange nogle af køerne. Det foregår helt uden cowboys, men køerne ser ikke tilfredse ud når de bliver stablet i vognen. Måske de har en sjette sans om at det er slagtehuset der venter.
Herefter til Blåvand til frokost, og herfra et museumsbesøg i den ombyggede bunker Tirpitz. Rigtigt spændende lavet, og helt plachefrit museum. I stedet går man rundt med en audioguide og hører om bunkerne og formålet med denne Tirnitz-bunker, der faktisk aldrig blev færdigbygget, fordi krigens afslutning heldigvis kom i vejen.
Nu er vi rimeligt stegte så retur til Brørup. Aftensmad fra et Thai-sted og rejseknæver i haven slutter dagen af.
Fredag den 7. August
Afgang med DSB fra Brørup Hauptbahnhof kl. 9.08. Denne gang kører toget hele vejen til Aarhus H. Ankomst 11.01. The End.
Hoteller
Frederikshavn: Hotel Frederikshavn ⁕⁕⁕⁕
Thisted: Hotel Thisted ⁕⁕⁕⁕⁕
Lemvig: Hotel Lidenlund ⁕⁕⁕
Ringkøbing: Hotel Ringkøbing ⁕⁕⁕⁕
Tønder: Hostrups Hotel ⁕⁕⁕⁕⁕
Transport
Aarhus - Hobro: Tog - DSB
Hobro - Aalborg: Togbus - DSB
Aalborg - Frederikshavn: Bus - NT
Frederikshavn - Aalborg: Bus - NT
Aalborg - Thisted: Bus - NT
Thisted - Holstebro: Tog - ARRIVA/DSB
Vemb - Lemvig: Lokalbane - Midtjyske Jernbaner
Lemvig - Vemb: Lokalbane - Midtjyske Jernbaner
Vemb - Ringkøbing: Tog - ARRIVA
Ringkøbing - Tønder: Tog - ARRIVA
Tønder - Skjærbæk: Tog - ARRIVA
Brørup - Aarhus: Tog - DSB
Dagsture
Frederikshavn-Skagen (2 gange): Lokalbane - Nordjyske Jernbaner
Skagen - Grenen - Den Tilsandede Kirke: Bus - NT
Skagen - Raabjerg Mile: Bus - NT
Frederikshavn - Hirtshals: Lokalbane - Nordjyske Jernbaner
Thisted - Stenbjerg - Vorupør: Bus - NT
Thisted - Hanstholm: Bus - NT
Thisted - Klitmøller: Bus - NT
Holstebro - Thorsminde - Vedersø: Bil
Lemvig - Thyborøn: Lokalbane - Midtjyske Jernbaner
Ringkøbing - Hvide Sande: Bus - Midttrafik
Tønder - Højer: Bus - Sydtrafik
Skærbæk - Rømø - Ribe: Bil
Brørup - Mandø - Skallingen: Bil
Museer og lignende
Krudttårnet, Frederikshavn
Nordsøens Oceanarium, Hirtshals
Thisted Lilleby
St. Georg, Thorsminde 👍