Henning i Berlin 1999

Berlin

17. - 20. oktober 1999

Lørdag d. 17 . oktober


Den her tur var meget spontan. Jeg havde tiltusket mig ferie i efterårsferien - og pludselig så jeg i avisen at DSB solgte togbilletter til Berlin til en rimelig pris - så hva' fa'en - hovedrengøringen kan vel vente.


Altså afsted tidligt mandag morgen med tog til Hamborg og der skifte til et tog til Berlin. Ganske simpelt - og så i Berlin midt på eftermiddagen.


På forhånd havde jeg bestilt hotel - Hotel Bogota hed det - et par km's gang fra Berlin Zoologischer Garten som toget ankommer til.


Sjovt hotel med mærkelige skulpturer og "messesang" i skjulte højttalere i gangene.


Resten af aftenen gik så med at gå en tur - på Ku'damm - og lidt i de nærmeste kvarterer.


Hen på aftenen tilbage til hotellet - og læse lidt inden jeg gik i seng - en enkelt fejl havde nemlig indsneget sig - der var ikke TV på værelset, så der var ingen RTL eller Sat1 på den her tur.....


Søndag d. 18. oktober


Nu var den her tur jo ikke så lang, så det var med at komme igang med at leget turist. Første stop Potsdammer Platz. Her kunne man se det store område, der før nærmest var dødt ingenmandsland, nu var under voldsom forandring. Tårnhøje bygninger skød op overalt - ligegyldig hvor man så hen så kunne man så kraner, kraner og flere kraner.

Potsdammer Platz
Potsdammer Platz

Fra Potsdammer Platz blev det til en gåtur i den gamle østdel - hen til Checkpoint Charlie, som man næsten ikke kunne finde. Herfra til Französischer Dom med en flot udsigt over Berlins tage og Berlins kraner.


Herfra tilbage til "Unter Den Linden" og til Brandenburger Tor. Her kom der pludslig en kæmpekolonne af motorcykler drønende ned ad gaden.


Overalt kunne man se hvad der var sket inden for de sidste år - alt var nyt eller renoveret   - og man kan forestille sig hvordan området om få år formentlig vil være ligeså populært som Champs Elysee.


Videre hele vejen langs "Unter Den Linden" mod øst - og til venstre - finder et kulturcenter Hacksecker Markt - herfra videre ad Oranienburger Strasse.

Brandenburger Tor
Oranienburg Strasse

I Oranienburger Strasse falder jeg tilfældigt over en smaddespændende fotoudstilling med billeder fra Berlin før og nu. Før og efter murens fald forstås. Videre ned af gaden, som efterhånden får mere og mere karakter af at være et "autonomt" område. Mindre poleret end "Unter Den Linden" - og faktisk lidt sjovere.


Efterhånden er jeg godt smadret af en rigtig lang gåtur - så jeg finder en U-bahn og finder tilbage til mit hotel.


Ud på aftenen er jeg frisk igen - så det bliver til en gåtur i og omkring Schöneberg.


Mandag d. 19. oktober


Starten dagen med en tur til Prenzlauer Berg - et gammelt østtysk arbejderkvarter - nu under voldsom forandring og restaurering.


Prenzlauer Berg er et smadderspændende område - her kan man virkelig se   hvordan Berlin vil komme til at se ud - og hvordan det har set ud - den her del forstås.


Flotte nyrestaurerede huse ved siden af gamle faldefærdige og saneringsmodne bygninger. De sidstnævnte bliver dog ikke revet ned - men bliver renoveret - de fleste af dem meget flot.

Hotel Bogota
Berlin

Og så er det egentlig sjovt at man ikke bare kan se forandringerne - man kan også høre dem. Overalt hører man hamren og banken.


Fra Prenzlauer Berg går jeg hen til U-bahn stationen ved Eberswalder Strasse. En pludselig indskydelse fører mig hen til den gamle Berliner Prater - et forfaldelt underholdningsetablisement med "wein, weiss und gesang".

U-Bahn
Berliner Prater

Derfra tager jeg U-banen til Alexander Platz.Det er lidt mærkeligt at stå af på Alexander-platz. Man kommer op fra U-banen - kigger ud på en kæmpeplads med masser af mennesker - ser det store TV-tårn - og hvad så? - jo der er selvfølgelig lidt forretninger og sådan - men det gider jeg ikke rigtig - så jeg smutter ned i U-banen igen og smutter videre til Kreuzberg.


Bruger efterfølgende et par timer i og omkring Kreuzberg - hvor det bl.a. lykkes at fare vild ved Viktoriapark. Her skulle nemlig være et fint udsigtstårn - men det var selvklart lukket p.g.a. renovering.


Tirsdag d. 20. oktober


Sidste dag. Starter med at tjekke ud - og slæbe bagagen til Berlin Zoologischer Garten - så var den da på plads.


Herfra på gåtur igennem Tiergarten og til Brandenburger Tor - fra den modsatte side i forhold til sidst. Men pludselig vælter det med busser og masser af politi. Hvad er der gang i - jo såmænd - de offentlig ansatte demonstrerer for mere i løn, derfor selvfølgelig alle politifolkene - de var ude for at demonstrere. Fra Brandenburger Tor - eller så tæt man nu kunne komme - smutter jeg ned til "Der Reichstag" - det største prestigebyggeri i Berlin, hvor rigsdagen lige er flyttet ind. Rundt omkring bygges ambassader og officielle bygninger overalt.

Reichstag
Reichtstag

Så var der egentlig ikke så meget tilbage at foretage sig. Finde tilbage til banegården og finde toget til Hamburg. Får en hyggelig sludder undervejs med en mexikansk ungersvend på rejse i Europa. Togskift i Hamburg og til Fredericia - hvor der meget passende er 3 kvarters ventetid inden det sidste stykke tilbage til Vejle kan tilbagelægges.

Hoteller


Berlin: Hotel Bogota


Transport


Vejle - Hamburg - Berlin: Tog

Berlin - Hamburg - Vejle: Tog