www.henningn.dk

Lørdag den 6. november

Exit Nice idag. Tjek ud ved 10-tiden. Petit dejeuner på en cafe på vejen mod banegården, og så med TGV-toget til Paris ved 11.30-tiden.

I Paris knap 6 timer senere og så en kort gåtur til mit gamle hotel Adriatic.

Og når nu hele dagen er gået med transport, så må man jo lege turist om aftenen. Og hvordan kan man gøre det bedre end at tage metroen til Bir-Hakeim for at se Eiffel-tårnet - også kendt som "javerten". Det er flot oplyst sådan en aften, og med noget vældigt disco-lys der blinker i vilden sky. 

Der er ikke så mange turister nu, så man kan faktisk komme derop uden at skulle vente urimeligt længe - og det er vel at mærke helt op i toppen. Der er en kanon-udsigt over aften Paris. Rigtigt flot.

Et velkendt vartegn

Ned igen og retur til Gare de Lyon. At jeg er ved at vende mig til livet sydpå, fremgår af at klokken bliver 21.30 inden jeg falder ind på en restaurant til et middelmådigt aftensmåltid. 

Søndag den 7. november

Eneste hele dag i Paris, så den må udnyttes til at se både nye og kendte ting. Og da jeg samtidig ved ankomsten til Paris for en uge siden kom til at købe en "carnet" - 10 metrobilletter - og jeg stadig har 7 tilbage, ja så er det med at komme ud af vagten og ned i røret.

Første stop er Cité på den lille ø midt i Seinen. Her skal man normalt se Notre Dame, men det gør jeg ikke. I stedet skal jeg se La Conciergerie. Det er et gammelt fængsel fra det 14-århundrede. Mest kendt er det fra den franske revolution, hvor de forkerte sad her, inden de fik roen hugget af. Man kan bl.a. se Marie Antoinettes celle (hende med kagerne). Forøvrigt bemærkelsesværdigt at se, at de frie markedskræfter fungerede i bedste velgående også under revolutionen. De rige kunne købe sig til en komfortabel ene-celle. Men hovedet røg nu af alligevel.

Typisk Paris - lige ved Conciergeriet

Så skal fotografen igen lege Karl Smart - fra Montmartre

Som en bonus i Conciergeriet er der en fin fotoudstilling og en udstilling med tegninger af Rosinski, som har tegnet den historiske tegneserie Thorgal. Den så spændende ud, så den må tjekkes når jeg kommer hjem. Og så er det gratis at komme i Conciergeriet den 1. søndag hver måned - og det er faktisk i dag.

Næste stop er Varenne. Her ligger Hotel des Invalides. Stedet blev bygget af Ludvig XIV omkring 1671 for at kunne huse krigsinvalide. På visse tidspunkter boede her omkring 4.000 af slagsen, så det er altså temmelig stort. Der er stadig et lille hospital i det ene hjørne, men ellers bruges det nu mest til museumsformål. Der er flere krigsmuseer. Jeg ser det om 2. verdenskrig. Bagest i komplekset ligger Invalide-kirken - eller Eglise de Dòme. Her står en kæmpestor sarkofag hvor Napoleon er begravet. Man må undre sig over, at den lille mand har brug for så stor en kasse.

Så er det til Anvers-stationen - og Montmartre og Sacre Coeur. Jeg har altid undret mig lidt over hvorfor Montmartre er så populært, og jeg må indrømme, at jeg synes at Sacre Coeur er enormt grim. Sådan en rigtig lagkagekirke. Men udsigten over Paris heroppefra er fantastisk. Jeg bruger en af mine metro-billetter til den trækbane der kører op til kirken. Så slipper man for de mange trapper.

Sidste stop på dagens Paris-sightseeing er kirkegården Père Lachaise. Den er kæmpestor og et hav af berømthedder ligger her. Ved indgangen kan man købe et stort kort, så man kan finde sine favoritter. Den mest kendte grav er nok Jim Morrisons. Sidste gang jeg var her, sad der altid nogle der og hørte gamle Doors-numre, drak nogle øl og fyrede en fed. Det er slut nu. Man har stillet en Rutgar Hauer-lignende fyr i uniform op lige overfor, så ikke mere slendrian her.

Ellers præsenterer Père Lachaise sig på smukkeste vis i efterårets farver. De passer på en eller anden måde rigtigt godt til en kirkegård.

Men nu er jeg ærlig talt helt flad, så næstsidste billet bliver brugt på at køre retur til Gare de Lyon. Den sidste må bruges en anden gang. Aftenen bruges foran fjernsynet til storkamp mellem PSG og Marseille.

Père Lachaise

Mandag den 8. november

Og så et rigtigt ømt billede - fra Viaduc des Arts

Sidste dag. Har lidt turisttid om formiddagen efter tjek-ud fra mit glimrende hotel. Bruger tiden lokalt. En gåtur på Viaduc des Arts - en nedlagt jernbaneviadukt tæt ved Gare de Lyon. Og så lige et smut over på den anden side af Seinen til Jardin des Plantes - en af Paris' mange flotte parker.

Det er koldt i Paris til formiddag og nu begynder det tilmed at regne. Så er det da rart man skal hjem - så det bliver med RER til CDG og tjek ind til Billund-flyveren. Mine nyindkøbte Petanque-kugler må jeg dog opgive at få ombord som håndbagage. De er "potential leathal weapons" så de skal tjekkes ind. I tjek-in'en mener han dog, at det vist kun er George Bush der kunne finde på at bruge Petanque-kugler som våben, men han putter dem i en stor pose og så kommer de også godt til Billund.

Retur til forsiden