www.henningn.dk

 Prag
 3. til 9.marts 2001


Se også
Prag fotoalbum
Prag billedvideo
English version
 

Lørdag den 3. marts

Afgang fra Vejle 6.48 med toget. Skift i Fredericia. I Hamborg ved 11-tiden, og 2 timers ventetid inden det er afgang videre mod Prag.

Ankomst Prag ved 20.30-tiden - det småregner - og der ligger sne hist og pist, men ikke noget alvorligt. Kort gåtur til Hotel Axa - tjek ind - slappe af.

Søndag den 4. marts

Vagt vogter urtepotter på pladsen ved Borgen

Rimeligt tidligt igang. Lang gåtur fra hotellet - via downtown - til "Borgen" - Prags berømte og markante vartegn.

Turen går gennem det gamle Prag og over Karlsbroen. Det vælter med souvenir-shops og andre "crap"-forretninger. Op ad den lange bakke til borgen. Får set bl.a. St. Vitus Katedralen og Old Royal Palace. Der er vagtskifte kl. 12 - det småregner - så musikken står indendørs med åbne vinduer og blæser deres fanfarer.

Frokost på Malý Buddha i nærheden af borgen. Der er Buddha-figur i et lokale for enden af restauranten,  der er meditativ musik, der er flest vegetar-retter, stedet er alkohol-fri - der serveres kun "helende" vine - og der brændes røgelse af. Sjovt sted. Får en god frokost for en 20'er - inden næsen vendes hjem til lidt afslapning på hotellet.

Hen på aftenen endnu en gåtur. Op og ned af Václevské Námesti. Shopping-strøg af den værste skuffe.

Mandag den 5. marts

Starter dagen med en tur rundt i Prags gamle jødiske kvarter Josofov. Ser bl.a. den jødiske kirkegård og et par gamle synagoger - nu omdannet til tvivlsomme småmuseer, så der er grundlag for at tage turisterne ved næsen og tage en suspekt høj entre.

Vil lidt væk fra turist-Prag. Tager derfor den meget effektive metro til Vltavska-stationen. Her er et sjovt og stort lokalt marked - og helt andre priser end i downtown - muligvis fordi nogle af varerne altså ser lidt "sorte" ud.

Går herfra og rundt i kvarteret Holesovits. Det er sådan et mere normalt kvarter, hvor der bor og arbejder rigtige mennesker. Går op til stationen Holesovits - og tager metroen hjem. 2.50 for en metrobillet er for øvrigt ikke galt.

Fra den jødiske kirkegård i Josofov-kvarteret

Pause igen på hotellet - inden det går til downtown for at se på flere flotte huse, store pladser og imponerende bygninger. Pizza og ½ liter fadøl på en lillebitte restaurant i en sidegade til 30 kr slutter ligesom den her dag af. Det svarer forøvrigt til cirka halvdelen af prisen for at få adgang til den jødiske kirkegård.

Tirsdag den 6. marts

Turens længste gåtur. Fra hotellet - via downtown - til U Lanové Pràhý (håber forøvrigt at jeg får vendt mine `-er og ´-er rigtigt undervejs). Her går en stejl togbane op til Petrin Hill med en fin udsigt over Prag. Der er et spøjst legetøjs-slot Biudiste med en skæg lille spejllabyrint, af den slags jeg ikke har set siden jeg var i Tivoli Friheden som mindreårig. Der er også et mini-Eiffeltårn, der dog var lukket på grund af renovering. Herfra langs Hladova Zed til Strahov klostret - hvor der var mulighed for at indtage en ny 25-kr's frokost i en sød lille café (incl. ½ liter fadøl og kaffe på toppen).

Gadeparti fra Hradcany-kvarteret

Staroméstské náméstí

Herfra var det så "ned ad bakke" mod floden Moldau. Hvis man her holder "til højre" i forhold til turist-ruten op mod borgen, så kommer man igennem et smadderhyggeligt kvarter med masser af idyl og flotte huse. Af den vej kommer man også til den idylliske halvø Kampa. Efter en gåtur rundt på den - hvor jeg bl.a. mødte turens eneste spritter - som mente at Danmark vist havde noget med Valhalla at gøre !? - så kan man komme op på Karlsbroen - og er således tilbage ved mainstream-turist-ruten.

Herfra er det så retur til hotellet - via Prags berømte rådhusplads - i folkemunde også kaldet Staroméstské namestí. Undervejs må man give afslag til et utal af plattenslagere der vil sælge billetter til klassiske koncerter. Smetana synes at være det store hit i år. Men hvis man siger til dem at man mere er til rock'n'roll - så lader de en slippe videre.

På hotellet er det lige op med fødderne en halv times tid, inden det er med metroen til Paegas Arena og aftenens ishockey-kamp mellem Sparta Prag og Pardubice.

Det er sidste runde i grundspillet og Sparta skal vinde for at komme i Play-off. Pardubice er sikker i forvejen. 8.300 tilskuere er på plads. De skaber en god og intens stemning. Niveauet er højt - det går sindssygt stærkt på isen. Sparta vinder 6-1 og alle (næsten) er glade. Så det var turen og entreen (20 kr!) værd.

Tager den til fods retur til hotellet. Sen aftensmad på et lokalt pizzaria - 30 kr incl. øl og kaffe - man bliver ikke fattig af at tage til Prag.

Onsdag den 7. marts

Metroen til Vysehrad. Her ligger en anden flot borg - med god udsigt over Moldau og ind over Prag. Vældig fredeligt er her - ikke en eneste gruppe af de "paraply-turister" man ser hele tiden i downtown og på borgen (den rigtige).

Fra Vysehrad er der en god gåtur tilbage til centrum - undervejs frokost på McDonalds (pinligt!) - det bliver ikke mindre pinligt af, at det eneste jeg kan genkende på menuen hjemmefra er ordet "happy-meal" - så det bestiller jeg - først da de begynder at spørge hvad for en legesag jeg vil ha' med, kommer jeg i tanke om hvad et "happy-meal" egentlig er for noget :-).

Efter den oplevelse kigger jeg lidt videre i centrum, inden næsen vendes hjem til eftermiddags-hvil på hotellet.

Om aftenen er det kultur-aften, nemlig teater-besøg i Laterna Magica. Laterna Magica er et slags multimedie-teater, der engang var nytænkende, samfundskritisk og "farligt". Nu holder de det vist mest kørende af hensyn til turisterne og det mammon, man kan skabe ad den vej. Jeg synes nu det er meget flot, men jeg er jo heller ikke så godt vant.

Torsdag den 8. marts

Sidste Prag-dag. Igen en lang gåtur. Først besøg på Prags bymuseum. Sådan et godt gammeldags museum. Herfra videre til kvarteret Zitkov - og opstigning til Zitkov Hill. Her er et af disse gamle østeuropæiske monumenter. Først blev det bygget som hyldest til ukendte soldater, men så valgte en kommunist-leder gud bedre det at bruge det som mausoleum for sig selv. Nu står det bare og forfalder.

Fra bakken ned i bydelen Zitkov, som er et sjovt og autentisk arbejder-kvarter. Ind på Restaurant Victoria til frokost - en gang gulyas til 12 kr - og tilhørende ½ liter fadøl til 3,50 - turens bedste tilbud!. På tjekkiske restauranter skal man forøvrigt ikke lade sig snyde af, at der ikke er et ledigt bord. Hvis der er en ledig plads, så er det helt legalt at sætte sig der - selv om der er andre ved bordet. Fed skik!

Videre rundt i kvarteret der efterhånden går i beton-slum, så jeg vender snuden retur mod hotellet.

Gadebillede fra Zitkov

Tilbage på hotellet hen på eftermiddagen, og jeg gider simpelthen ikke mere i dag. Så det bliver fødderne op, gang i flimmerkassen og så en god bog den aften.

Fredag den 9. marts

Tidligt op - afgang fra Praha Hlavni Nadrazi kl. 5 i 9 til Hamborg. Togturen er ret uinteressant, men det er altså skønt alligevel, at man har god plads - og man kan gå en lille tur undervejs.

Er i Hamborg ved 17-tiden. Ind på banegårdsrestauranten for at få en wiener-schnitzel, inden et nyt tog kører videre til Fredericia. I Fredericia er der "optisk korrespondance" med et tog til Vejle (det betyder, at man lige kan se at toget er kørt) - så istedet må man vente næsten en time på det næste. Smart - men hvad - hjemme igen i Vejle omkring midnat.

Godnat!

Retur til forsiden