www.henningn.dk

Tirsdag den 12. august

En af de hyggelige gader i Bergen

Når man har fløjet med SAS til San Francisco og Las Vegas, så får man så mange bonus-point at man kan flyve gratis (excl. lufthavnsskatter) til et sted i Skandinavien. Det skal selvfølgelig bruges inden SAS går på måsen - og sådan blev ideen til en sen sommerferie til Vestnorge født.

Og nu sidder man så i Bergen - efter en flyvetur fra Billund til København og en ny til Bergen. Jeg har tjekket ind på det hyggelige men spartanske Crowded House (-eget bad, -tv) og har brugt dagen til at tjekke Bergen ud. Bergen er sådan nærmest lidt "flipper-agtig", mere alternativ end jeg troede. Den er rigtig rar at gå rundt i - der er ikke mange biler - man skal nemlig betale bompenge for at køre i centrum - det er et smart system. Vejret er herligt - det regner slet ikke - det troede jeg altid det gjorde her.

Jeg får bl.a. kigget på Bryggen nede ved havnen. Nogle mægtig gamle træhuse fra før vaterpas'et blev opfundet. Ihvertfald er husene, trapperne og dørene vinderskæve. Men det er sikkert en del af charmen.

Dagen sluttes i Crowded House's hyper trendy cafe. Lidt for smart sted til bare at bestille en kop kaffe, så for at vise at jeg trods alt er lidt med på noderne, så bestiller jeg en Capuchino.

Vinderskæve Bryggen

Onsdag den 13. august

I fuld fart mod Florø

Med ekspres-båd fra Bergen kl. 8. Flot tur - et bådbytte undervejs - inden jeg er i Florø lidt i 12. Finder mit Bed & Breakfast - Stranda B&B - spartansk værelse (-bad, -tv -, men +el-kedel) men i hyggelige omgivelser - husk at stille skoene i forgangen.

Så ud og kigge på hvad der angiveligt skulle være kåret til Norges hyggeligste by. 8000 sjæle bor her, så det er til at overskue. Lang gåtur til Kystmuseet for Sogn og Fjordana. Her er gamle ting og sager fra egnen, nogle gamle både fra fjordene og så et lille men spændende museum, der fortæller om boreplatformen Snorre. Det er her fordi Florø er servicehavn for flere boreplatforme.

Senere en ny lang gåtur til Storåsen - med en fin udsigt over Florø, bugten og øerne omkring.

Dagen slutter med fodbold på Florø Stadion - Florø mod Førde i 3. division afdeling 11. 3-2 til Førde foran 400-500 tilskuere, der pænt holder mund undervejs.

Fra det hyggelige Florø

Torsdag den 14. august

Fra Kinn - Kinnaklova i baggrunden

"Du må være dansker, siden du tager til Kinn i sådan et vejr", sagde skibsføreren til mig, da jeg stod af den lille båd fra Florø. "Det er da ikke så galt", svarede jeg - hvortil han bemærkede "det er et helvede",

Og godt nok blæste det da noget - og skyerne så skumle ud - og jeg var altså den eneste besøgende til øen i dag, men en rask turist er altid klar på nye udfordringer.

Kinn er forøvrigt en lille ø, godt ½ times motorbådssejlads fra Florø - en af de alleryderste øer - så her tager vinden virkelig fat når det blæser. Der bor nogle få mennesker her, og lidt flere får. Og så er der en 1000 år gammel kirke, hvor der er rundvisning for turisterne (mig !) mellem 11 og 12. Det er kirkeværgen der viser rundt, og slutter rundvisningen af med at spille "A whiter shade of pale" på kirkeorglet !. Bagefter er der kaffe og vafler til turens deltager.

Herefter går jeg så øen rundt. Det blæser for vildt, men heldigvis holder det nogenlunde tørt. Der er blandt andet et fjeld - Kinnaklova - der ser ud som om, det er blevet kløvet tværs igennem af en stor økse. For at komme over på den anden side af øen, skal man passere en lille bakke mellem 2 fjeldsider. Her kan man tale om medvind. De omgivende fjelde presser vinden sammen i en heftig vindtunnel, så man nærmest flyver afsted. Vel ovre bliver det så pludselig helt vindstille, fordi fjeldet nu dækker af. Hele turen rundt tager ca. 1½ time ad en til tider tvivlsom sti. Jeg er ikke meget for stier, der pludselig forsvinder, og man kan mærke man er på vej ud i noget mose-værk.

Retur kl. 15.15 - og i Florø ved 4-tiden. Nu blæser og regner det også her, så efter en pizza er det retur til Stranda i selskab med dagens udgave af "Verdens Gang" og Gunnar Staalesens Bergens-bog "Aftensang".

Videre til Aalesund

En skeptisk tilskuer