www.henningn.dk

Søndag den 19. juli

Afgang fra Budapest Keleti kl. 11.10 til Wien. 1. klasse på toget er et hit. Man slipper for jag og tumult. Der er altid plads nok. Så bliver togrejsen en fornøjelse i stedet for en stress-faktor.

Turen til Wien tager 3 timer. Fra Wien Westbahnhof er der så en kort gåtur til Pension Kaffeemühle. Jeg får et udmærket værelse, om end det ikke kan leve op til de fine forhold i Budapest.

Kultur for alle - endda for mig....

Rathaus

Dagens tur 1 i Wien går rundt langs Indre Ringgade, hvor en lang række af Wiens seværdigheder er placeret som perler på en snor. Først er der MQ – Museums Quarter – som er et hyggeligt område med museer, cafeer, solbænke i gult beton hvor de lokale driver den af og så en rigtig sej bilracerbane til børnene og mig. Videre derfra forbi de imposante Naturhistoriske og Kunsthistoriske Museer og via Østrigs Parlament hen til Wiens Rådhus, hvor Rådhuspladsen er omdannet til en stor bier-garten og der er opsat storskærm, der viser opera hver aften. På den modsatte side er det flotte Burgtheater. Nuser ville nok sige at det her stinker langt væk af finkultur, og det er der da også en del af i Wien.

Om aftenen er der aftensmad på et lokalt værtshus, inden afslapning på Kaffeemühle.

Mandag den 20. juli

Fra Stadtpark til Karlsplatz hedder gåturen i Lonely Planet. Og selv om der kun er nogle få hundrede meter mellem start og slut – så er gåturen på 6 km.

Den starter i Stadtpark, som er en af mange parker i Wien. Her er der en hoben statuer med forskellige klassiske komponister. Og så løber den lille pjuskede flod Wien også igennem parken. Herefter fortsætter gåturen forbi nogle flotte offentlige bygninger – ministerier og hovedpostkontor – inden der går Hundertwasser i det. Først er der Kunsthaus Wien og derefter Hundertwasser Haus. Begge er bygget af den spøjse arkitekt, som ganske åbenbart ikke bryder sig om rette linier.

Hundertwasser Haus

Schloss Belvedere

Herefter fortsætter turen gennem beboelseskvarterer og travle indkøbsgader til slottet Belvedere. Eller rettere – slottene – der er både et øvre og et nedre Belvedere. Imellem dem er der en stor park. Hvis man har den slags tilbøjeligheder, så er der også nogle museer inde i dem begge. Turen slutter i en anden park ved Karlsplatz. Herfra smutter jeg hjem til pause på hotellet.

Tur 2 bliver kortere. Først med sporvogn ind til centrum. Her tjekker jeg lige et par tvangs-seværdigheder ud – Heldenplatz, Hofburg og Stephansdom. Her er masser af turister og hestekøretøjer. Nede fra Schwedenplatz tager jeg så U-banen retur. Wien har et veludbygget kollektivt trafiksystem. Det kan også mærkes på luftforureningen.

 

Tirsdag den 21. juli

En planlagt dagstur til Bratislava er blevet droppet. Der er nemlig meget mere at se i Wien.

Dagens tur 1 går ud på landet nord for Wien. Først 2 forskellige U-baner for at nå Heiligenstadt og derfra bus 39 til en bakke/bjerg opkaldt efter en dansk fodboldlandsholdsspiller – Kahlenberg.

 

Kahlenberg
Også Kahlenberg

Deroppe er der en god udsigt over hele Wien og Donau, der dog her om formiddagen er hæmmet af modlys. Det er dog ikke turen derop, der er det mest interessante. Det er derimod turen ned. Den foregår til fods gennem flot skov og masser af vinmarker. Østrig producerer en del hvidvin og ned ad Kahlenberg er der masser af vinmarker. Det er flot med Wien og Donau i baggrunden. Efter godt en time ned ad bakke ender jeg i Kahlenbergdorf, hvor jeg hopper på en bus, der bringer mig tilbage til Heiligenstadt og videreforbindelse til U-banen.

Tur 2 senere på dagen går med sporvogn til centrum. Og godt nok er den kollektive trafik fin – men informationen halter – eller også gør jeg. 2 gange hopper jeg på en sporvogn, der kører helt andre steder hen, end der jeg vil. Ellers går det lidt rundt i Innere Stadt ad små gader, i håb om at undgå turisthoben, der vader op og ned ad gågaderne mellem de store seværdigheder – The Tourist Triangle – som man kalder ruten.

Onsdag den 22. juli

Jeg bliver traditionen tro her i Wien vækket kl. 7, når sporvognsskinne-arbejdet udenfor hotellet går i gang.

Så kan man ligeså godt gå ned og få morgenmad og komme afsted.

Dagen starter med en sporvognstur til Prateren. Prateren er både en stor park og så en kulørt forlystelseshave. I forlystelsesparken er det berømte pariserhjul – Risenrad – som blev bygget i 1897. Det tager jeg en tur rundt i. Turen tager 10 minutter. Ellers er der jo så meget andet man kan prøve i sådan en forlystelsespark – spillehaller f.eks.

Prateren

Flaktürm

Fra Prateren går jeg til en anden park Augarten. Det er meget varmt i dag – så varmt at der ikke er mange i parken – og dem der er, de holder sig i skyggen. Parken er for øvrigt hjemsted for verdens ældste boyband – Wienersängerknaben – og så indeholder den velfriserede park 2 grimme flaktürme. Det er nogle betonmonstre fra 2. verdenskrig, som er bygget i en kvalitet, så det er umuligt at rive dem ned igen. I parken finder jeg et godt frokoststed – 2 pølser og en Radler. En Radler er en lokal forfriskende drik som består af halvt øl og halvt Sprite. Det er bedre end det lyder til.

Herefter går jeg gennem kvarteret Leopoldstadt, inden jeg ved hjælp af et par sporvogne finder retur til hotellet.

Aftenen går i en stille og varm tur rundt i kvarteret og aftensmad på et lokalt snitzelhaus – sådan nærmest snitzlens svar på McD.

Torsdag den 23. juli

Regnvejr i Nürnberg

Det er ved tiden at vende snuden hjemad. Hjemrejsen er bidt over i 2. I dag er der afgang fra Westbahnhof kl. 10.40 til Nürnberg. Her er jeg så kl. 15.30 – netop som et gevaldigt uvejr ryger hen over byen.

Jeg har ikke booket hotel, men finder hurtigt det fornuftige Lorenz Hotel midt i centrum. Det eneste underlige er, at man skal igennem en skobutik for at komme til receptionen.

Regnen er blevet afløst af byger, så jeg tager en hurtig foto-tur gennem byen. Der er lidt gamle huse, et vandløb, 3 kirker, 2 pladser og en borg – det er vel nærmest det.

Aftensmad bliver på den store bier-stube Barfüsser. Glimrende øl og rigeligt mad. Jeg må kaste klædet over den sidste tredjedel af mit sauerkrautmåltid.

Fredag den 24. juli

Så er det hjem. 11.30 fra Nürnberg er i Hamburg kl. 16.00 – og kl. 17.30 fra Hamburg er i Århus kl. 22.20. Det er en fin tur på 1. klasse, selv om Bord-Bistroen i Århus-toget havde glemt vand til kaffen.

Retur til forsiden

Nürnbergkram