www.henningn.dk

 Frankrig
 6. marts til 21. marts 2008
 St. Malo

Se også
Frankrig fotoalbum
Frankrig billedvideo
Rouen billedvideo
Bayeux billedvideo
Invasionskysten billedvideo
St. Malo billedvideo
Dinan billedvideo
Mont St-Michel billedvideo
Paris billedvideo
English version

Torsdag den 13. marts

Op kl. forfærdeligt tidligt – 6.30 – for at nå toget en god times tid senere fra Bayeux mod Rennes. Efter 2 timer hopper jeg af i Dol de Bretagne, og stiger direkte over i et TGV, der tager det sidste kvarter til St. Malo.

St. Malo er i Bretagne og egentlig en meget sjov by. Det ”gamle” St. Malo kaldes også den lukkede by på grund af en gevaldig mur omkring byen. Den gamle del var engang en ø, men nu er det en del af fastlandet. Alligevel synes det underligt, at byens havn nærmest er placeret midt i byen. Gåturen fra stationen til den gamle bydel går således tværs over et større havneområde.

Storm og regnvejr i St. Malo

Grande Plagne og Sillon

I St. Malo tjekker jeg ind på Hotel de L’univers. Det er ikke så tjekket som mit logi i Bayeux, med det kan man næsten heller ikke forlange.

Efter en kort pause kigger jeg mig omkring i St. Malo. Det bliver til en gåtur gennem centrum og så halvdelen af byen rundt oppe på muren. Undervejs bliver det til en frokost på en lidt for tjekket restaurant.

Videre går det med et hurtigt besøg på St. Malo’s lille casino inden jeg fortsætter langs strandpromenaden mod den rige del af St. Malo som hedder Sillon. St. Malo benyttes meget som turistmål for rige parisere, og det kan man godt se. Da jeg ikke gider gå længere ud mod Sillon, vender jeg om og går tilbage. Det er blevet lavvande, så jeg går nede på stranden Grande Plagne på tilbagevejen. Forskellen på højvande og lavvande er kolossal her på stedet. Op til 14 meter forlyder det. Til sidst kigger jeg ind på det gamle 1700-tals Fort National, der ligger ude i vandet når det er højvande, men kan nås i tørskoet tilstand ved lavvande.

Efter den lange gåtur holder jeg en kort pause på hotellet inden det bliver til en aftentur rundt på muren. Aftensmaden går i en sandwich fra et lokalt boulangerie.

Fort National

Fredag den 14. marts

Port de Dinan

Halvdagstur til Dinan i dag. Først med bus en time kl. 10 – så 3 timer i Dinan – så retur med bussen, så jeg er tilbage kl. 15.

Dinan er også en flot gammel by. Den er – ligesom St. Malo – omgivet af en høj bymur. Neden for byen løber floden La Rance, og dernede er der en meget idyllisk del af byen som hedder Port de Dinan. Det var nogle munke der etablerede byen, da de slog sig ned her i det 9. århundrede.

Et kort hentet på turistkontoret udstikker 3 forskellige ruter rundt i byen. Jeg laver en blanding af de 3 ture og starter derfor med at gå rundt langs halvdelen af bymuren, inden jeg tager en stejl og smattet skovsti ned til floden og ”havnebyen”, hvor alle skibene er lystbåde. Herfra op ad brostensgaden Rue de Jeruzel, som er fyldt med skæve gamle huse, maleriforretninger og restauranter. Det er givetvis et helvede i turistsæsonen, men i dag møder man max. en håndfuld andre turister. Nu er jeg så i Dinan centrum, med de traditionelle kæmpekirker og flere smalle gader og gyder.

Til sidst tager jeg så resten af muren, med gode udsigtssteder over både flod og by, inden jeg når ned til Gare de Rutiere et kvarterstid før busafgang retur.

Rue de Jeruzel

Adgangsvej til Ile de Grand Be

Tur 2 bliver så en sen eftermiddagstur i St. Malo. Først gennem de smalle gader, så den obligatoriske katedral inden jeg går ud til Ile de Grand Be ca. 100 meter fra selve St. Malo. Man kan gå ud til øen, for det kan man ved lavvande. Ved højvande er adgangsvejen oversvømmet, og er man dum nok til at blive fanget derude, så kan det medføre 6 timers ventetid. Snedigt nok har de sat et skilt op med tidspunktet for næste højvande. Øen bruges i øvrigt flittigt til gåtur for de lokale, hvor de lufter et utal af gravhunde og andre mærkværdigheder. Det bretonske flag indeholder sågar en gravhund. Og så skal man vel nævne at forfatteren Chateaubriand ligger begravet på Ile de Grand Be.

Sidste del af gåturen er mindre turistagtig. Det er nemlig en ”havnerundfart” til fods. Her i byen er havnen placeret midt i byen. Der køres med kraner og gravkøer. Man er ved at losse et par pænt store skibe. Her er jeg absolut eneste turist, men det skal altså ikke gå i katedraler det hele.

Så alt i alt en rigtig aktiv dag. Måske fordi det er første dag på turen med rigtig dejligt vejr.

Fra havnen i St. Malo

Lørdag den 15. marts.

Fort de La Cité - med St. Malo i baggrunden

Egentlig var planen at tage til Mont St-Michel i dag, men vejrudsigten er skummel, så det er udsat til i morgen.

Dagen starter dog med pænt vejr, så jeg tager en rimelig lang gåtur til den lille hyggelige forstad St-Servan syd for St. Malo. Her er der en stor lystbådehavn og et stort fort – Fort de La Cité – fra midten af det 18. århundrede. Tyskerne byggede bunkers ved fortet under 2. verdenskrig og brugte det som en del af Atlantvolden.

Der er også et flot tårn fra det 14. århundrede – Tour Solidor – som desværre er lukket. Og så er det i øvrigt en hyggelig og turistfri lille by at gå rundt i.

Ved 12.30-tiden begynder skyerne at trække sig alvorligt sammen, så jeg vender næsen mod St. Malo. Her bliver det til en pizza, men da den er overstået så styrter det ned.

Næste aktivitet bliver derfor indendørs. St. Malo’s bymuseum ligger i Chateau da St. Malo, lige overfor mit hotel. Selve museet er uendeligt ligegyldigt, men er et nødvendigt onde for at se slottet som er rigtig flot. Oppe fra tårnet er der en fortrinlig – og overdækket – udsigt over St. Malo, og man kan stå at kigge ned på de mange forskellige paraplyer, der går hen over forpladsen.

Fra St-Servan

Regnvejrsudsigt fra Chateau da St. Malo - Bygningen med den blå markise er mit hotel

Regnen fortsætter, så der er til sidst ingen anden udvej end selv at gå over pladsen – til hotellet – værelse 120 – og så se rugby på fjernsynet.

Først ved 5-tiden er det lettet så meget, at man kan komme ud igen. Det bliver til en tilfældig gåtur, inden jeg igen vender tilbage til hotellet, blot for at kunne konstatere at det er blevet invaderet af amerikanerne. I hvert fald står der en stor flok amerikanere og deres kæmpestore kufferter i kø ud på gaden og venter på at blive tjekket ind.

Søndag den 16. marts.

Afgang kl. 10 i 9 med bus til Pontorson. Det tager en god time. Herfra er der så ca. et kvarter med en anden bus til Mont St-Michel, som er dagens mål.

Mont St-Michel har en lang historie. Den starter i år 708 hvor Aubert, biskop i Avranches, byggede en lille kirke på toppen af Mont-Tombe. Den blev et vigtigt mål for pilgrimme, og i det 10. århundrede slog Benediktinerne sig ned på stedet. Samtidig begyndte man at bygge en lille by nedenfor kirken. Sidenhen er det udvidet, og i dag er Mont St-Michel en af Frankrigs største turistseværdigheder, placeret højt på en bakke ude ved Atlanterhavet.

Det typiske Mont St-Michel billede

En Benediktiner-munk på vej til Palmesøndags-messe

Turen derop går igennem et hæsligt turisthelvede med souvenirbutikker og restauranter hvor kvaliteten er omvendt proportional med prisen. Men når man når op på toppen til kirken må man imponeres. Jeg er heldig at det er søndag – endda Palmesøndag – så kl. 11.30 er der en forestilling, som jeg overværer en del af. Det er stadig Benediktiner-munke og ditto nonner, der styrer det show.

Se lidt af forestillingen her

Bag efter går man rundt i hele komplekset med klosterhave, refektorium, gæstesal, krypter og kapeller. Man kommer også forbi en kæmpestor trædemølle, som fanger i gamle dage fik lov at trampe rundt i, så man kunne trække de store sten til byggeriet op på toppen af bakken.

Efter et par spændende timer heroppe, er det tilbage til souvenir-helvedet ved bunden af bakken. Til og med begynder det nu at regne, så jeg tager bussen en times tid før planlagt retur til Pontorson.

Indefra kirkens dyb

Og udsigt over omgivelserne

Det giver så en time at slå ihjel her – i regnvejr – inden jeg kan komme videre med en anden bus. Det går i en fadøl på en lokal trav-café. Det lokale travfolk minder om det danske. De er opvokset i landlige omgivelser, og når der er galopløb på skærmen, så går man udenfor for at ryge. 

Bussen kører retur til St. Malo kl. 16.30, og her er jeg så kl. 17.30. Aftensmaden bliver hentet på en lokal grill-bar og smuglet ind på hotellet, da indtagelse af middagsmad på værelserne ikke er tilladt. På TV kan man følge et lokal-valg, hvor Sarkozy får en ordentlig en over næsen.

Videre til Paris