www.henningn.dk

 Baltikum
 12. juli til 25. juli 2008
 Tallinn

Se også
Baltikum fotoalbum
Baltikum billedvideo
Vilnius billedvideo
Trakai billedvideo
Riga billedvideo
Jurmala billedvideo
Tallinn billedvideo
Paldiski billedvideo

English version

Mandag den 21. juli

Afgang med Eurolines kl. 10 til Tallinn, hvor jeg så er fremme lidt over 2.

Så er det, at det begynder at gå galt !. Først og fremmest er busstationen et helt andet sted – og meget længere væk fra centrum – end jeg troede. Så farer jeg i øvrigt i den grad vild på vej til Tallinns ”Old Town” og mit hotel Meriton Old Town. Alt i alt kommer gåturen til at tage 1½ time, inden jeg temmelig mør når frem til hotellet. Så gør et bad og en pause godt.

Udsigt over Tallinn

En poleret brostensgade

Senere bliver det så til første tur i Tallinn. Her er der en del svenske og finske turister. Det er dog bedsteborgere, og ikke nær så støjende som de kære englændere i Riga. Til gengæld er det lokale Rimi indrettet med målgruppen for øje. Sprutafdelingen fylder halvdelen af butikken. Man skal jo have forsyninger med hjem.

Tallinn Old Town er i øvrigt ret turistpræget. Den gamle by er omkranset af en bymur, og indenfor er der – ud over svenske og finske turister – masser af gamle huse, kirker, museer, hoteller, restauranter og brostensbelagte gader. Og så er det så ryddeligt at man næsten tror det er løgn. Det egentlige liv for de lokale foregår udenfor Old Town. Derfor går jeg også udenfor for at spise. En fadbamse er nu oppe i 25 kr., så det går i sandhed den gale vej.

Tirsdag den 22. juli

Store Sigthseeing-dag i gamle Tallinn i dag. Første stop er lige udenfor døren. Skt. Olavs kirke med et 139 m. højt tårn. Det blev bygget i det 15. århundrede, og var efter sigende verdens højeste bygning indtil slutningen af 1800-tallet. KGB brugte det for øvrigt som udkigspost.

Videre til en del af Tallins gamle bymur og til et monument for Estonias forlis.

Så er der mere kirke. Først er det Holy Spirit Church fra det 13. århundrede. Udenpå er der et vældig gammelt ur. Så er det Peter og Paul Kirken, som dog er lukket. Det er det Dominikanske Kloster ved siden af dog ikke. Her skal man ”hugge” sin egen adgangsbillet i form af en metaldims, som man skal hamre et sejl i med en ordentlig hammer. Dette tegn er så gyldig som adgang for tid og evighed. Klostret er for øvrigt fra 1246 og blev brugt af skandinaviske munke, der var sendt herover for at ”uddanne” esterne og gøre dem kristne.

Vistnok fra Olavs kirke

 

Lys i det Dominikanske Kloster

Videre det går til mere byfort og mere kirke, nemlig den monstrøse Jaani Kirke, inden det går op ad til tårnet ”Kiek in de Kök”, som er en del af bymuren. Det er et kanontårn fra 1475. Navnet har det fået fordi man kunne kigge ind i køkkenerne på de nærmeste huse. Nu er der et lille museum i tårnet. Herfra smutter jeg tilbage til hotellet – pause.

Tur 2 går til det, som hedder Øvre Tallinn eller Toompea. Her er den fantastisk flotte russisk ortodokse kirke Alexander Nevsky. Det er med løgkupler og hele svineriet. Indenfor er der masser af ikoner og røgelse, og så er der ingen siddepladser. Det er der aldrig i de russisk ortodokse kirker.

Lige overfor ligger Toompea Slot. Det er stort og har et flot ”skak-tårn” i hjørnet, men den pink farve synes jeg nu godt kan diskuteres. Videre rundt på Toompea og hen forbi Domkirken. Udefra minder den om Budolfi-kirken i Ålborg. Ellers er der flere fine gader og stræder på Toompea, og så et par pladser med flot udsigt over såvel gamle som nye Tallinn.

På vej hjem mod hotellet smutter jeg forbi den danske konges gårdhave. Sådan en er her, fordi det jo angiveligt var i Tallinn det danske flag faldt fra himmelen den 15. juli 1219. Det danske flag minder for øvrigt i mistænkelig grad om Tallinns byvåben – så gad vide om det ikke var det der kom svævende….

Nok turist for i dag. Tilbage er der kun aftensmad og afslapning.

Alexander Nevsky

Onsdag den 23. juli

Charmerende Paldiski

Dagens tur går til en by, som turistkontoret ikke anbefaler. Den hedder Paldiski, og det tager ca. 1 time med toget derud.

Paldiski var i sovjet-tiden en af de vigtigste havne-baser for den sovjetiske flåde. Derfor var der masser af betonbunkere og andre militære faciliteter.

Noget af det er bevaret, og sammen med faldefærdigt betonbyggeri, nogle petro-kemiske fabrikker og en havn med stor bil-import, så giver det ikke gode billeder i turistbrochurerne. Jeg synes nu at det er spændende også at se den del af virkeligheden. Og trods alt, er der også en stenstrand hvor byens ungdom kan bade i det småskumle vand i Østersøen – og så er der en usædvanlig nydelig lille jernbanestation, der står i skærende kontrast til alt andet i byen. Jeg bruger et par timer i Paldiski, inden toget kører retur.

Resten af dagen går ikke i specielle aktiviteter. Der er gratis internet i hotellets reception og folk hygger sig med at lægge favoritklubbens logo på som baggrundsbillede. Det startede med Manchester United, så kom Drogheeda United. Nu er det AaB. Så kan de undre sig over det.

Toppen af den flotte jernbanestation

Torsdag den 24. juli

Udsigt fra taget af det maritime museum

Endnu en dag i det meget smukke gamle Tallinn.

Først til et museum lige rundt om hjørnet. Det er det Maritime Museum, der er indrettet i et tårn kaldet Fat Margaret, som er en del af bymuren. Museet indeholder en masse om Tallinns søhistorie, og fra toppen er der er flot udsigt over havnen hvor der ligger adskillige store krydstogtsskibe.

Så der går jeg ned bagefter. På grund af terrorisk-forskrækkelse kan man ikke gå rundt på selve havneområdet, men fra afgangshallen kan man se, at det er nogle store skuder, der er på besøg. Så vidt jeg kan se er de tyske. En kæmpefærge fra Helsinki er lige kommet ind, og er ved at læsse af.

Retur til Gamle Tallinn og et besøg i en lille turistfælde kaldet Eppingi Turn. Det er også en del af bymuren, men i øvrigt uden væsentligt indhold.

Så er der frokost på en ukrainsk restaurant. Ukrainske pølser kan ikke anbefales.

Senere afsted igen. Ned til den turistfyldte rådhusplads, for at se det gamle rådhus. Det blev bygget mellem 1371 og 1404, så det er gammelt og flot. På taget står Vana Toomas – Gamle Thomas – som er Tallinns symbolske vagt. Samtidig fungerer han som vejrhane !.

Og udsigt fra øverste etage i rådhuset

St. Nicholas i modlys

Næste stop er St. Nicholas Kirken fra det 13. århundrede. Den blev stort set smadret af russiske bomber under 2. verdenskrig, men er i dag restaureret. Den rummer kunstværker fra middelalderlige estoniske kirker, bl.a. det angiveligt berømte maleri ”Dance Makabre” af Berndt Notke fra det 15. århundrede. Han har for øvrigt også lavet altertavlen i Århus Domkirke.

Herefter vandrer jeg rundt på må og få i den sydlige del af Gamle Tallinn, inden jeg har fået nok turist for i dag.

Fredag den 25. juli

Jeg har lavet en fejl på den her tur, og det er at lægge hjemturen ud på aftenen. Det betyder at resten af dagen får karakter af, at være noget, der bare skal slås ihjel – og det er lidt træls.

Jeg slår så denne meget varme sommerdag i Tallinn ihjel ved først at se endnu et lille fjollet museum bygget ind i muren, et besøg på det ganske spændende bymuseum, en god frokost og til sidst et besøg Tallinns fotomuseum. Herefter er klokken endelig blevet så meget, at jeg kan hente bagagen på hotellet og tage en taxa ud til lufthavnen.

Efter et lynhurtigt tjek-ind har jeg så et par timer inden flyafgang med Estonian Air kl. 18.10. Turen til København tager 1½ time, så med tidsforskel er jeg i Kastrup kl. 18.40. Toget til Jylland kører kl. 19.40 og her er udfordringen at huske at jeg ikke længere skal hoppe af i Vejle. Det lykkes, og jeg er hjemme i Århus ved 23.30-tiden.

Det kan være svært at holde humøret højt, når man skal sælge julenisser i 30 graders varme

Retur til forsiden